Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6451-6460 )

OLU YAS SEBEBIYLE AZAB GORUR MU?

6451 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Oluye, dirinin aglamasi sebebiyle azap edilir. Diriler: "Ey koruyucu! Ey giydirici! Ey yardimci! Ey siginak!" gibi (hitaplarla oluye seslendikce) olu kiskivrak tutulup cekilir ve: "Sen boyle misin? Sen boyle misin?" denilir."
Ravi Esid der ki: "(Ben, bunu isitince) "Subhanallah! Allah Teala hazretleri "Birinin gunahi bir baskasina yuklenmez" buyurmadi mi!" dedim. Musa Ibnu Ebi Musa: "Yazik sana! Ben sana, Ebu Musa radiyallahu anh'in Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan anlattigini aktariyorum. Yoksa sen Ebu Musa'nin Resulullah'a iftira ettigini mi saniyorsun? Veya benim Ebu Musa hakkinda yalan soyledigimi mi zannediyorsun?" dedi."

MUSIBETE SABIR

6452 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri soyle der: "Ey Ademoglu! Ilk sadme sirasinda sabreder, buna benim mukafaat verecegimi umid edersen, ben cennet disinda bir sevaba razi olmayacagim."

6453 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisi ile halk arasinda bulunan bir kapiyi acti -veya perdeyi kaldirdi- halkin Hz. Ebu Bekir'in arkasinda namaz kildigini gordu. Onlarin bu iyi hali sebebiyle ve onlarda bu gordugunu, kendinden sonra Allah'in devam ettirecegi umidiyle Allah'a hamd etti ve dedi ki: "Ey insanlar! Insanlardan veya mu'minlerden her kim bir musibete ducar olursa, basina gelen musibetin siddetini benim sebebimle maruz kaldigi musibetle hafifletsin. Cunku, benden sonra, ummetimden hic kimse, benim musibetimden daha siddetli bir musibetle karsilasmayacaktir."

6454 - Hz. Huseyin radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir musibete ugrayan kimse, bilahare o musibeti hatirlayarak inna lillahi ve inna ileyhi raciun diye istircada bulunsa, o musibetin vakti coktan gecmis bile olsa, Allah bu istircasi sebebiyle, ona, musibetin geldigi ilk gunun sevabini aynen verir."

MUSIBETZEDEYE TAZIYE

6455 - Amr Ibnu Hazm radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir musibeti sebebiyle din kardesine taziyede bulunan hicbir mu'min yoktur ki, Allah Teala hazretleri Kiyamet gunu ona bir takim keramet elbisesi giydirmesin."

COCUGUNU KAYBEDENiN SEVABI

6456 - Utbe Ibnu Abdi's-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Buluga ermemis uc cocugu olen hic bir musluman yoktur ki, o cocuklar onu, cennetin sekiz kapisinda karsilamasinlar. O, bu kapilardan hangisinden dilerse cennete girer."

DUSUK SAHIBININ SEVABI

6457 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Onumden gonderecegim bir dusuk cocuk, arkamdam birakacagim bir atlidan, bana suphesiz daha sevimlidir."

6458 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah, dusuk cocugun baba ve annesini cehenneme sokacagi zaman, dusuk cocuk Rabbi ile mucadele eder. Sonunda ona: "Ey Rabbine karsi gelen dusuk, haydi ebeveynini cennete sok!" denilir. Bunun uzerine dusuk cocuk, onlari gobek bagi ile cekerek cennete sokar."

6459 - Hz. Muaz Ibnu Cebel radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nefsim elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun ki, dusuk cocuk, ahirette annesini gobek bagindan tutup cennete cekecektir, yeter ki annesi dusuk sebebiyle sevap kazanacagina inanip sabretsin."

CENAZE EVINDE TOPLANMA


6460 - Cerir Ibnu Abdillah el-Beceli radiyallahu anh anlatiyor: "Biz (Resulullah zamaninda), cenaze sahibinin evinde toplanmayi ve (ev halkinin da bu toplananlar icin) yemek yapmalarini, yasaklanan matemden bir parca bilirdik."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6451-6460 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.