Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6401-6410 )

6401 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir cenazenin sur'atle goturuldugunu gormustu, (mudahale ederek:) "Sukunetle gidin!" buyurdular.."

CENAZE TASIYANIN KIYAFETI

6402 - Imran Ibnu'l-Husayn ve Ebu Berze radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah, aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir cenazeye gittik. (Bu esnada) Aleyhissalatu vesselam, ridalarini atip sadece gomlekleri icerisinde yurumekte olan bir cemaat gordu ve: "Cahiliye amelini mi isliyorsunuz? Yoksa cahiliye fiilini yaparak onlara mi benzemeye calisiyorsunuz? Su suretinizden bir baska suretle (kabristandan) donmeniz icin hakkinizda beddua etmeyi cidden arzuladim" buyurdu. Bunun uzerine ridalarini giydiler ve bir daha bu adetlerinedonmediler."

6403 - Ebu Burde radiyallahu anh anlatiyor: "Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh, eceli geldigi zaman (yakinlarina): "Benim cenazemi atesle takip etmeyin!" diye vasiyet etti. Bunun uzerine Ebu Burde'ye: "Sen bu hususta bir sey isittin mi?" diye sordular. O da: "Evet, hem de Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan" dedi."

CENAZE CEMAATI COKSA

6404 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kimin cenazesine yuz musluman namaz kilarsa, ona magfiret olunur."

OLUYU HAYIRLA YADETMELI

6405 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanindan bir cenaze gecmisti, hakkinda hayirla senada bulunuldu. Aleyhissalatu vesselam: "Vacib oldu!" buyurdu. Sonra bir diger cenazeyi getirdiler. Halk bunu kotu hasletlerle yadetti. Aleyhissalatu vesselam yine: "Vacib oldu!" buyurdu ve su aciklamayi yapti: "Sizler Allah'in yeryuzundeki sahitlerisiniz!"

CENAZE ICIN KIRAAT

6406 - Ummu Serik el-Ensariyye radiyallahu anha: "Resulullah bize, cenazeye (namaz kildigimizda) Fatiha-i, Serifeyi okumamizi emretti" demistir."

CENAZE NAMAZINDA DUA

6407 - Hz. Cabir radiyallahu anh demistir ki: "Ne Hz. Peygamber aleyhissalatu vesselam, ne Ebu Bekir, ne de Omer radiyallahu anhuma, cenaze namazi hakkinda cevaz verdikleri kadar hicbir sey hakkinda cevaz vermediler. Yani (cenaze namazini) bir vakte baglamadilar."

CENAZE NAMAZI DORT TEKBIRLIDIR

6408 - Hz. Osman Ibnu Affan radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Osman Ibnu Maz'un uzerine cenaze namazi kildirdi. Namazda dort kere tekbir getirdi."

6409 - El-Heceri rahimehullah anlatiyor: "Resulullah'in sahabisi olan Abdullah Ibnu Ebi Evfa ile birlikte, onun bir kizinin cenaze namazini kildim. Abdullah dort kere tekbir getirdi. Dorduncuden sonra (selam vermeyip) biraz durdu. Ben saflarin muhtelif yerlerinden cemaatin onu uyarmak uzere "subhanallah" dediklerini isittim. Sonra selam verdi ve dedi ki: "Siz benim bes kere tekbir getirecegimi mi zannediyordunuz?" Cemaat: "Evet bundan korktuk" dediler. Bunun uzerine: "Hayir bunu yapmayacagim. Ancak Resulullah aleyhissalatu vesselam dort kere tekbir getirir, sonra bir muddet durup Allah'in soylemesini diledigi bir seyler soyler, sonra da selam verirdi" dedi."


6410 - Kesir Ibnu Abdillah'in dedesi, "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in (cenaze namazinda) bes kere tekbir getirdigini soylemistir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6401-6410 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.