Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6341-6350 )

BIR GUNDE IKI BAYRAM

6341 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Sizin su gununuzde iki bayram bir araya gelmistir: Dileyene, bayram namazi cuma namazinin da yerini tutar. (Ancak) biz, cum'a namazini da kilacagiz."

6342 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda iki bayram (cuma ve bir bayram) ayni gunde birlesti. Aleyhissalatu vesselam bayrami kildirdi, sonra da: "Dileyen cumaya da gelsin, dileyen de gelmesin" buyurdular."

BAYRAMDA SILAH TASIMAK

6343 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam,dusman karsisinda olmadikca Islam memleketlerinde, her iki bayramda silah kusanilmasini yasakladi."

BAYRAM GUSLU

6344 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Ramazan bayraminda da Kurban bayraminda da guslederdi."

6345 - Sohbet serefine eren Fakih Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Ramazan bayraminda, Kurban bayraminda, Arefe gununde yikanirdi. Fakih de o gunlerde yikanmalarini aile halkina emrederdi."

NAFILELER KAC REKAT?

6346 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her iki rek'atte bir selam vermek vardir."

KIYAMU'L-LEYL (GECE NAMAZI)

6347 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hz. Davud'un oglu Hz. Suleyman'in annesi, oglu Suleyman'a: "Ey oglum! Geceleyin fazla uyuma! Zira geceleyin fazla uyku, kisiyi Kiyamet gunu fakir birakir" demistir."

KUR'AN'I GUZEL SESLE OKUMAK

6348 - Abdurrahman Ibnu's-Saib anlatiyor: "Sa'd Ibnu Ebi Vakkas yanimiza geldi. Gozu kapanmis idi. Kendisine selam verdim."Sen kimsin?" dedi. Kendimi tanittim. Bunun uzerine dedi ki: "Kardesim ogluna merhaba! Duydum ki senin Kur'an okumaya guzel sesin varmis. Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i dinledim. Demisti ki: "Su Kur'an huzunlu olarak nazil oldu, Oyleyse onu okuyunca aglayin. Eger aglayamazsaniz aglamaya calisin ve onu guzel okuyun. Onu guzel okumaya gayret etmeyen bizden degildir."

6349 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in sagliginda bir gece, yanina gitmekte agir kaldim ve sonra geldim. "Nerdeydin?" buyurdu. "Ashabindan birinin kiraatini dinliyordum. Onunki kadar guzel bir kiraati ve sesi hic kimsede gormedim"dedim. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam kalkti, onunla ben de kalktim. Gidip onun kiraatini dinledi. Sonra bana donup: "Bu, Salim Mevla Ebu Huzeyfe'dir. Ummetim icerisinde boylelerini var eden Allah'a hamdolsun!" buyurdular."


6350 - Hz. Cabir anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kur'an'i okumada sesce insanlarin en guzeli o kimsedir ki, okurken kendisini dinlediginiz vakit, Allah'tan korktugu kanaatine varirsiniz ."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6341-6350 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.