Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6281-6290 )

CUMA VAKTI

6281 - Cum 'a gunleri Resulullah aleyhissalatu vesselam'a ezan okuyan Sa'd el-Karaz, ezani, golge ayakkabi bagi kadar olunca okudugunu belirtmistir."

6282 - Hz. Enes anlatiyor: "Biz cum namazini kilar, sonra (evlerimize) doner ve kaylule(ogle uykusu) yapardik."

CUMA HUTBESI

6283 - Sa'd el-Karaz anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam harbte hutbe okurken kilinca dayanarak hutbe okurdu. Cum'a gunu hutbe okurken asasina dayanarak hutbe okurdu."

6284 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'a: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ayakta mi, oturarak mi hutbe okurdu diye sorana, "(Bunu sormaya ne hacet. Kur'an'daki:) "Onlar seni ayakta (yalniz) biraktilar!" (Cum'a 11) ayetini okumuyor musun?" diye cevap verdi."

6285 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam, minbere cikinca selam verirdi."

HUTBEYI DINLEME EDEBI

6286 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Cum'agunu, ayakta Tebareke'yi okudu. Bize Allah'in gunlerini (Kiyamet'i) hatirlatti. Bu siradaEbu'd-Derda -veya Ebu Zerr bana durttu ve: "Bu sure ne zaman indirildi? Ben, onu su ana kadar isitmedim" dedi. Ubey ona: "Sus!" diye isaret etti. Namazdan cikinca: "Ben sana bu surenin ne zaman indirildigini sordum, sen bana soylemedin!" dedi. Ubey de: "Bugunku namazindan, bu lakirdidan baska bir nasibin yok!" diye cevap verdi. Soru sahibi (kosarak) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gitti ve hadiseyi anlatarak Ubey'in kendisine soyledigini haber verdi. Resulullah da ona: "Ubey dogru s¢ylemis" cevabinda bulundu."

CUMA NAMAZINDA KIRAAT

6287 - Ebu Inebe el Havlani anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam cuma namazindaSebbihisme Rabbike'l Ala ve Hel etake hadisu'l-Gasiye surelerini okurdu."

CUMANIN BIR REKATINA YETISEN

6288 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim cuma'dan bir rekate yetisirse, onu ikiye tamamlasin."

CUMAYA GELME MESAFESI

6289 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Kuba ehli, cuma gunu, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in mescidine gelerek cuma namazi kilarlardi."

CUMAYI OZURSUZ TERKEDEN


6290 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim cumayi zaruret (Ser'i bir mazeret) olmadan uc kere terkederse, Allah kalbini muhurler."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6281-6290 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.