Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6241-6250 )

6241 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:"Namazda iken sakin parmaklarini citlatma!"

6242 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Biriniz esneyince elini agzina koysun ve (haaah! diyerek) ses cikarmasin. Cunku bu hale seytan guler."

6243 - Adiyy Ibnu Sabit, babasi kanaliyla dedesinden, Resulullah aleyhissalatu vesselam'insu sozunu rivayet etmistir: "Namazda tukurmek, sumkurmek, hayiz haline girmek ve uyuklamak seytandandir."

CEMAAT IMAMI SEVMIYORSA?

6244 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Uc kisi vardir ki bunlarin kildiklari namaz, baslarindan bir karis oteyukselmez: Kendisini sevmeyen kimselere namaz kildiran kimse, kendisine kocasi kus olarak geceyi geciren kadin, birbirine kus iki kardes."

IKI KISI CEMAAT SAYILIR

6245 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Iki ve daha fazlasi bir cemaattir."

6246 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam aksam namazini kiliyordu, gelip hemen sol tarafina durdum, beni tutup sagina durdurdu."

IMAMIN ARKASINDA DURMAK MUSTEHABTIR

6247 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, muhacirlerin ve ensarlarin, (namaz adabini) kendisinden almalari icin, hemen pesine durmalarindan hoslanirdi."

IMAMA VACIB OLAN

6248 - Ebu Hazim anlatiyor: "Yuce sahabi Sehl Ibnu Sa'd es-Saidi kavminin genclerini namaz kildirmak icin one gecirirdi. Kendisine: "Senin Islamiyet'te hatiri sayilir bir onceligin (kidem) oldugu halde niye boyle yapiyorsun?" diye soruldu. Su cevabi verdi: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim:"Imam zamin (kefil)dir. Eger namazi iyi kildirirsa sevap hem onadir, hem cemaatedir. Sayet fena kildirirsa vebali kendinedir, cemaate degildir."

IMAM NAMAZI KISALTIR

6249 - Osman Ibnu Ebi'l-as radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Ben namazda cocuk aglamasi isitir, bunun uzerine kiraatimi kisa tutarim."

SAFLARI DUZELTME


6250 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki, (namazda) saflari dolduranlara Allah rahmet kilar, melekler degunahlarinin ortulmesi icin dua ederler. Kim de safdaki bir gedigi doldurursa, bu amelisebebiyle Allah onun cennetteki makamini bir derece yukseltir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6241-6250 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.