Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6231-6240 )

NAMAZDA TEK TARAFA SELAM

6231 - Sehl Ibnu Sa'd es-Saidi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (namazin sonunda) bir kere onune selam verdi."

6232 - Seleme Ibnu'l-Ekva' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'inamaz kilarken gordum. (Namazdan cikarken) bir kere selam vermisti."

SELAMDAN SONRA NE OKUMALI?

6233 - Ummu Seleme radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, sabahnamazini kilinca, selam verirken soyle derdi: "Allahumme es'eluke ilmen nafi'an ve rizken tayyiben ve amelen mutekabbelen. (Ey Rabbim! Senden faydali ilim, temiz rizik ve makbul amel talep ediyorum."

NAMAZDAN CIKIS

6234 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam'in (namazdan cikinca bazan) sagindan, (bazan) solundan donup gittigini gordum."

NAMAZ KILANIN ONUNDEN GECILMEZ

6235 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Biriniz, namaz kilan kardesinin onunden gecmesinde nasil bir gunahbulundugunu bilseydi, o adimi atmaktansa yuz yil yerinde kalmak(nazarinda) daha hayirli olurdu."

ONDEN GECEN NAMAZI BOZAR MI?

6236 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ummu Seleme'nin hucresinde namaz kiliyordu, onunden, Ebu Seleme'nin oglu Omer veya Abdullah gecmek istedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam eliyle isaret etti. Cocuk geri dondu. Derken Zeyneb Bintu Ummu Seleme gecmek istedi. Resulullah eliyle ona da isaret etti. Ama kizcagiz gecti. Aleyhissalatu vesselam namazi kilinca: "Kadinlar (muhalefette ve istediklerini yapmada erkeklerden) baskindirlar" buyurdular."

6237 - Hz. Ebu Hureyre ve Abdullah Ibnu Mugaffel radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam "(Namaz kilanin onunden gecen) kadin, kopek ve esek, namazi keser" buyurdular."

6238 - Hasen el-Urani anlatiyor: "Hz. Ibnu Abbas radiyallahu anhuma'nin yaninda namazi kesen seyler mevzubahis edilmis, bu meyanda kopek, esek ve kadin da sayilmisti. Sunu soyledi: "Oglak hakkinda ne dersiniz? Aleyhissalatu vesselam, bir gun namaz kiliyordu, onunden bir oglak gececekti, Reslullah ondan evvel davranarak ileri gecip kible duvari ile arasini kapatti ve gecmesine mani oldu."

IMAMDAN ONCE RUKU, SUCUD

6239 - Ebu Musa anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben artikihtiyarladim. Ben rukuya gittim mi siz de rukuya gidin. Rukudan kalktim mi siz de kalkin. Secde yaptim mi siz de secde yapin. Benden once ruku ve secdeye giden kimseyi gormeyeyim."

NAMAZIN MEKRUHLARI


6240 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kisinin namazda iken (yapisan oteberiyi gidermek icin) alnini silme isini cok yapmasi namazin edebine aykiridir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6231-6240 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.