Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6221-6230 )

RUKUDAN DOGRULURKEN NE OKUMALI?

6221 - Ebu Cuheyfe anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam namazdayken, yanindanasiblerden bahis acildi. Bir adam: "Falanin nasibi atlardadir" dedi. Bir digeri: "Falanin nasibi de develerdedir" dedi. Bir baskasi da: "Falanin nasibi koyunlardadir" dedi. Bir digeri "Falanin nasibi kolededir" dedi. Aleyhissalatu vesselam namazini kilip son rek'at(in rukuun)dan basini kaldirinca: "Ey Rabbimiz! Semavat ve arz dolusu, daha baska dileyecegin seyler dolusu hamdimiz sanadir. Ey Rabbimiz! Senin verdigine mani olacak yoktur. Men ettigin seyi de verecek yoktur. Nasib sahibinin de bir faydasi yoktur. Nasibi veren de sensin" dedi ve Aleyhissalatu vesselam onlara, dediklerinin dogru olmadigini duyurmak icin sesini nasib kelimesinde uzatti."

IKI SECDE ARASINDA OTURMA

6222 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Basini secdeden kaldirinca, kopegin ayaklarini dikip mak'adinin uzerine oturdugu sekilde oturma. Kabalarini ayaklarinin arasina al ve ayaklarinin ust kismini yere yapistir" buyurdular."

IKI SECDE ARASINDA NE DEMELI?

6223 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam gecenamazinda, iki secde arasinda: "Rabbi'g-fir li ver'hamni vecburni ve'rzukni verfa'ni(Rabbim! Beni magfiret et, bana rahmet buyur, kiriklarimi iyilestir hana rizik ver derecemi yukselt)" diye dua ederdi."

PEYGAMBER'E SALAVAT

6224 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh soyle dedi: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a salavat okuyunca salavati guzel yapin. Zira siz bilemezsiniz, belki bu salavatiniz ona arzedilir."
Kendisine: "Oyleyse (guzel olan salavati) bize ogretin!" dediler. O da: "Soyle soyleyin: Allahumme'c'al salateke ve rahmeteke ve berekatike ala seyyidi'l-murselin ve imami'l-Muttakin ve hatemi'n-nebiyyin Muhammedin abdike ve Resulike imami'l-hayri ve kaidi'l-hayri ve Resulir-rahmeti.
Allahumme'b'ashu makamen mahmuden yagbituhu bihi'l-evvelin ve'l-ahirun.
Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammedin kema sallayte ala Ibrahime ve ala al-i Ibrahime inneke hamidun mecid.
Allahumme barik ala Muhammedin ve ala ali Muhammedin kema barekte ala Ibrahime ve alaal-i Ibrahime inneke hamidun mecid.
(Allahim salatini, rahmetini, bereketlerini peygamberlerin efendisi, muttakilerin imami vepeygamberlerin sonuncusu olan Muhammed'e kil. O senin kulun ve elcindir, hayrin imami, hayrin komutani, ve rahmet peygamberidir.
Allahim! Onu makam-i Mahmud uzere dirilt, ondan once gelenler de sonra gelenler de bu makami sebebiyle ona gibta ederler.
Allahim! Muhammed'e, Muhammed'in aline salat et, tipki Ibrahim'e ve Ibrahim'in aline salat ettigin gibi. Sen hamid ve mecidsin.
Allahim, Muhammed'i ve Muhammed'in alini mubarek kil, tipki Ibrahim'i ve Ibrahim'in alini mubarek kildigin gibi, sen hamid ve mecidsin)."

6225 - Amr Ibnu Rabi'a radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Bana salavat okuyan bir mu'min yoktur ki ona melekler rahmet duasi etmemis olsun. Bu, bana salavat okudugu muddetce devam eder. Oyleyse kul bunu, ister az ister cok yapsin!"

6226 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim bana salavat okumayi unutursa, cennetin yolunu terketmis olur."

TESEHHUDDE NE OKUMALI?

6227 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam biradama: "Namazda (oturunca) ne diyorsun?" diye sordu. Adam: "Ben tesehhudu okurum, sonra Allah'tan cenneti isterim, atese karsi O'na siginirim. Ama vallahi, ben ne senin mirildanmalarini ne de Muaz'in mirildanmalarini (sessizce yapilan dualar) bilmiyorum" dedi.
Aleyhissalatu vesselam: "Biz de ayni seyler etrafinda mirildaniyoruz" buyurdu."

TESEHHUDDE ISARET

6228 - Vail Ibnu Hucr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i gordum. Tesehhudde (sag elinin) bas ve orta parmaklarini halka etmis, bunlari takiben gelen sehadet parmagini kaldirip onunla dua ederken gordum."

NAMAZDA SELAM

6229 - Ammar Ibnu Yasir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam(namazin sonunda) sagina ve soluna selam veriyor, bu sirada yanaginin beyazi gorulecek kadar basini ceviriyordu. Selamda: "Esselamu aleykum ve rahmetullahi, essalamu aleykum ve rahmetullahi" diyordu."


6230 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Bize Hz. Ali Cemel gunu, oyle bir namaz kildirdi ki, bu bize Resulullah aleyhissalatu vesselam'in namazini hatirlatti. Biz o namazi ya unutmustuk yahut da tamamen terketmistik. Zira Ali, sagina da soluna da selam verdi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6221-6230 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.