Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6121-6130 )

6121 - Muhammed Ibnu Amr Ibnu Ata rahimehullah anlatiyor: "Ben, Saib Ibnu Yezid'i elbisesini koklarken gordum ve: "Bunu nicin yapiyorsun?" diye sordum. Bana: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "Abdest, koku veya isitmek sebebiyle vacib olur!" buyurdular" dedigini isittim, bunun icin kokluyorum" dedi.

KIRLENMEYEN SUYUN MIKTARI

6122 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Su iki veya uc kulle oldu mu onu hicbir sey kirletmez."

6123 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a Mekke ile Medine arasinda bulunan ve vahsi hayvanlarin, kopeklerin, eseklerin ugradiklari havuzlar ve bunlarin suyu ile temizlik yapilip yapilamayacagi hususunda sorulmustu: "Karinlarinda goturdukleri onlarindir, kalan da bizimdir, temizlikte kullanabilirsiniz" dedi."

HAYIZ

6124 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Biz buyuk bir su birikintisine rastladik, icerisinde esek olusu vardi. Bu les sebebiyle o sudan kullanmaktan kacindik. Nihayet Resulullah aleyhissalatu vesselam bize ugradi. (Halimize muttali olunca): "Surasi muhakkak ki, suyu hicbir sey kirletmez" buyurdular. Biz de oradan su aldik (hayvanlara) icirdik ve (kaplarimiza) su aldik."

6125 - Ebu Umame el-Bahili radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki suyu hicbir sey kirletmez, yeter ki (pis madde) kokusuna, tadina ve rengine galebe calmasin."

YEMEYE BASLAMAYAN COCUGUN SIDIGI

6126 - Ummu Kurz radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Henuz yemek yemeyen) erkek cocugun sidigini temizlemek icin su serpilir, kiz cocugunun sidigi ise yikanarak temizlenir."

SIDIK DEGEN TOPRAGIN TEMIZLENMESI

6127 - Vasile Ibnu'l-Eska' anlatiyor: "Bir bedevi, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Allahim, bana ve Muhammed'e rahmet kil! Bu rahmetinde bize baskasini ortak yapma!" diye dua etti. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "Bak su yaptigina! -veya: Yazik sana!- Sen genis olan seyi gercekten daralttin!" buyurdu. Derken bedevi bacaklarini ayirip akitmaya basladi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ashabi: "Hey! (ne yapiyorsun!) deyip (telaslandilar). Aleyhissalatu vesselam: "Birakin adami (isini tamamlasin!)" diye mudahale etti. Sonra da bir kova su getirtip uzerine doktu."

TOPRAK TOPRAGI TEMIZLER

6128 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu biz mescide gelirken pis yerlere basiyoruz (bu durumda ne yapmamiz gerekir?) diye sorulmustu. Aleyhissalatu vesselam su cevabi verdi: "Yeryuzunun birkismi (yuruyunce) diger bir kismini temizler."

6129 - Cabir Ibnu Semure radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam hanimina temas ederken giydigi elbisesinin icerisinde (elbiseyi yikamadan) namaz kilip kilamayacagini sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Kilabilir. Ancak herhangi bir bulasik gorurse onu yikamasi gerekir" dedi."

MESTLER UZERINE MESH


6130 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma, Sa'd Ibnu Malik'i mestleri uzerine meshederken gorur ve: "Siz demek mest uzerine meshediyorsunuz ha!" diyerek yadirgar ve birlikte Hz. Omer'in yanina giderler. Sa'd, Hz. Omer'e: "Su kardesim ogluna mestlere mesthetme hususunda fetva ver!" der. Hz. Omer: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam ile beraberken, mestlerimize meshediyorduk, biz bunda bir beis gormeyiz!" der. Ibnu Omer: "Hatta, heladan gelmis olsa da mi ?" diye sorar. Hz. Omer "evet!" der."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6121-6130 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.