Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5841-5850 )

5841 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri soyle dedi: "Uc kisi vardir, Kiyamet gunu ben onlarin hasmiyim: "Benim adima (yemin) edip sonra gadreden kimse, hur bir kimseyi satip parasini yiyen kimse, bir isciyi ucretle tutup calistirdigi halde, ucretini vermeyen kimse."
Buhari, Buyu' 106).

5842 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim bana ceneleri ile bacaklari arasindaki seyler hususunda garanti verirse, ben de ona cennet hususunda garanti veririm."
Buhari, Rikak 23, Hudud 19; Tirmizi, Zuhd 61, (2410).

5843 - Ebu berze el-Eslemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizin hakkinizda en ziyade korktugum sey, zenginlik hirsi ile karinlarinizin ve ferclerinizin sehvetleri bir de fitnelerin sasirtmalaridir."
Rezin tahric etmistir. (Hadis Ahmed Ibnu Hanbel'in Musned'inde gelmistir: 4, 420, 423.

5844 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Zani bir kimse, zina yaptigi sirada mu'min olarak zina yapmaz, hirsiz da caldigi sirada mu'min olarak hirsizlik yapmaz, ickici, icki ictigi sirada mu'min oldugu halde icki icmez; insanlarin, onun yuzunden, gozlerini kendine kaldiracaklari kadar nazarlarinda kiymetli olan bir seyi mu'min olarak yagmalamaz."
Buhari, Mezalim 30, Esribe 1, Hudud 1, 20; Muslim, Iman 100, (57); Ebu Davud, Sunnet 16, (4689); Tirmizi, iman 11, (2627); Nesai, Sarik 1, (8, 64).

5845 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisi zina edince iman ondan cikar ve basinin ustunde bir bulut gibi muallak durur. Zinadan cikinca iman adama geri doner."
Ebu Davud, Sunnet 16, (4690); Tirmizi, Iman 11, (2627).
Tirmizi su ziyadede bulunmustur: "Ebu Cafer el-Bakir Muhammed Ibnu Ali'nin: "Bunda imandan cikip Islam'a gecis vardir" dedigi rivayet edilmistir."

5846 - Hz. Cundub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim (baskalarinin kusurlarini teshir edip herkese) duyurursa, Allah da (onun kusurlarini) duyurur. Kim de riya yaparsa Allah da onun riyasini ortaya cikarir."
Buhari, Rikak 36; Muslim, Zuhd 48, (2987).

5847 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Insanlara merhametli olmayana Allah Teala merhamet etmez."
Tirmizi, Birr 16, (1923).

5848 - Cabir Ibnu Abdillah el-Ensari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Zulumden kacinin. Zira zulum, Kiyamet gunu karanliklar olacaktir. Cimrilikten de kacinin, zira cimrilik, sizden oncekileri helak etmis, onlari birbirlerinin kanlarini dokmeye, haramlarini helal addetmeye sevketmistir."
Muslim, Birr 56, (2578).

5849 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Insanda bulunan en serli sey asiri cimrilik ve siddetli korkudur."
Ebu Davud, 22 (2511).

5850 - Ebu Bekr es-Siddik radiyallahhu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Mu'mine zarar veren veya hile yapan mel'undur."

Tirmizi, Birr 27, (1942).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5841-5850 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.