Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5801-5810 )

5801 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun, Resulullah aleyhissalatu vesselam ashabina: "Su kelimeleri kim benden) alip onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana ogretecek?" buyurdular. Ben hemen atilip:
"Ben! Ey Allah'in Resulu!" dedim. Aleyhissalatu vesselam elimden tuttu ve bes sey saydi:
- Haramlardan sakin, AIlah'in en abid kulu ol!
- Allah'in sana ayirdigina razi ol, insanlarin en zengini ol!
- Komsuna ihsanda bulun, mu'min ol.
- Kendin icin istedigini baskalari icin de iste, musluman ol!
- Fazla gulme. Cunku fazla gulmek kalbi oldurur."
Tirmizi, Zuhd 2, (2306); Ibnu Mace, Zuhd 24, (4217).

5802 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Rabbim bana dokuz sey emretti:
- Gizli halde de aleni halde de Allah'tan korkma(mi),
- Ofke ve riza halinde de adaletli soz (soylememi),
- Fakirlikte de zenginlikte de iktisad (yapmami),
- Benden kopana da sila-i rahm yapmami,
- Beni mahrum edene de vermemi,
- Bana zulmedeni affetmemi,
- Susma halimin tefekkur olmasini,
- Konusma halimin zikir olmasini,
- Bakisimin da ibret olmasini,
- Ma'rufu (dogru ve guzel olani) emretmemi."
Rezin tahric etmistir.

5803 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kilincinin kabzasinda su ibareyi bulduk.
"Sana zulmedeni affet. Sana kusene git, sana kotuluk yapana iyilik yap! Aleyhine de olsa hakki soyle!"
Rezin tahric etmistir.

5804 - Zeydu'I-Hayr radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu dedim, Allah'in rizasini arzu eden kimselere ve Allah'in rizasini arzu etmeyen kimselere Allah'in koydugu alamet nedir, bana haber verin!" Cevaben:
"Ey Zeyd sen nasil sabahladin?" diye sordu.
"Hayri ve hayir ehlini seviyorum: Eger hayir yapmaya muktedirsem yapmaya kosuyorum. Eger yapamaz, kacirirsam bu sebeple uzuluyorum ve onu yapmaya, sevkim daha da artiyor!" dedim. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam:
"Iste bu soylediklerin Allah'in rizasini arayanlara Allah'in koydugu alamettir. Eger Allah senin baska bir sey olmani isteseydi, seni ona hazirlardi" buyurdular."
Hadisi Rezin tahric etmistir.

5805 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Itidal (orta yol uzere olmak), teenni(li davranmak), hal ve gidisi iyi olmak peygamberligin yirmidort cuzunden bir cuzdur."
Muvatta, Si'r 17 (2, 954, 955); Ebu Davud, Edeb 2, (4776).

5806 - Ebu Eyyub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Dort sey vardir, bunlar gecmis peygamberlerin sunnetlerindendir: Haya, koku surunme, evlenme, misvak kullanma."
Tirmizi, Nikah 1,(1080).

5807 - Abdulmuheymin Ibnu Abbas Ibni Sa'd es-Saidi, babasitarikiyle dedesinden naklediyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Teenni Allah Teala'dandir, acele de seytandan."
Tirmizi, Birr 66, (2013).

5808 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Eseccu Abdi'l-Kays 'a dedi ki:
"Muhakkak ki sende, Allah ve Resulunun sevdigi iki haslet var; hilm ve teenni."
Tirmizi, Birr 66, (2012); Muslim, Iman 25, (17).

5809 - Ebu Davud merhum, Abdu'l-Kays heyetinde dahil olan Zari'den naklettigi ve uzunca bir kissanin da bulundugu rivayetinde su ziyadeye yer verir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine bunlari soyleyince o (Esecc):
"Ey Allah'in Resulu! Bu iki hasletle ben (sahsi gayretimle) mi ahlaklandim yoksa Allah mi cibilliyetime (yaratilisima, tabiatima) koydu?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam da:
"Allah Teala Hazretleri seni o iki haslet uzere yaratti!" buyurdular. Bu cevap uzerine Esecc:
"Allah ve Resulunun sevdigi iki haslet uzere beni yaratan Allah'a hamd olsun!" dedi."
Ebu Davud, Edeb 161, (5225).

5810 - Sa'd Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Teenni, ahiretle ilgili olanlar disinda, her amelde guzeldir."

Ebu Davud, Edeb 11, (4810).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5801-5810 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.