Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5441-5450 )

KABIR ZIYARETININ YASAKLANMASI

5441 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah kabirleri cok ziyaret eden kadinlara ve kabirlerin uzerine mescidler yapanlara, kandiller takanlara da lanet etsin."
Tirmizi, Cenaiz 61.

5442 - Abdullah Ibnu Amr Ibni'I-As radiyallahu anhuma anlatiyor:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir olu defnettik. Defin isi bitince Aleyhissalatu vesselam'la birlikte olunun (ciktigi evin) kapisinin hizasina kadar geldik. Orada gelmekte olan bir kadinla karsilastik. Zannimca, Aleyhissalatu vesselam onu tanidi. Bu, Hz. Fatima radiyallahu anha idi.
"Evden niye ayrildin?" diye sordu.
"Su olunun sahibine geldim. Olulerine olan merhamet duygularimi onlara ifade ettim. (Allah rahmet etsin dedim) -veya oluleri sebebiyle onlara taziyede (bassagligi dileginde) bulundum-" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Belki sen onlarla birlikte kabirlere kadar vardin!?" dedi. Hz. Fatima:
"Allah korusun! O hususta sizin zikrettiginiz gunahi isittim, (hic kabre kadar, gider miyim!)" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Eger onlarla kabirlere kadar gitmis olsaydin..." diyerek ciddi bir tehditte bulundu.
Ravilerden biri, "Kud "dan maksadin kabirler oldugunu zannederim" dedi."
Ebu Davud, Cenaiz 26, (3123); Nesai, Cenaiz 27, (4, 27).

KABIR ZIYARETINE CEVAZ

5443 - Bureyde radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ben sizi kabirleri ziyaretten men etmistim. Artik onlari ziyaret edebilirsiniz. Cunku onlar size ahireti hatirlatir."
Muslim, Cenaiz 106, (977); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3235); Tirmizi, Cenaiz 60, (1054); Nesai, Cenaiz 100, (4, 89).

5444 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Rabbimden anneme istigfar talep etmek icin izin istedim, fakat bana izin vermedi. Kabrini ziyaret etmem icin izin istedim, buna izin verdi."
Muslim, Cenaiz 105, (976); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3234); Nesai, Cenaiz 108, (5, 90).

ZIYARETCI NE DEMELIDIR?

5445 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Medine ehlinin mezarlarina ugramisti. Mezarlara yuzunu cevirerek: "Esselamu aleykum (selam uzerinize olsun) ey kabir halki! Allah sizi de bizi de magfiret buyursun. Sizler bizim seleflerimizsiniz. Biz de arkadan gelecegiz" buyurdular."
Tirmizi, Cenaiz 59, (1053).

5446 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir mezarliga ugramisti: "Selam uzerinize olsun ey mu'minler cemaatinin mahalle halki! Insaallah biz de sizlere kavusacagiz!" buyurdular."
Ebu Davud, Cenaiz 83, (3237).
Muslim ve Nesai'de Bureyde'den gelen bir rivayette su ziyade var: "Allah'tan bizim icin de sizin icin de afiyet dilerim."

KABIRLER UZERINE OTURMA

5447 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Birinizin bir kor uzerine oturup elbisesini oradan da bedenini yakmasi, kendisi icin bir kabrin uzerine oturmaktan daha hayirlidir."
Muslim, Cenaiz 96, (971); Ebu Davud, Cenaiz 77, (3228); Nesai, Cenaiz 105, (4, 95).

5448 - Hz. Ali radiyallahu anh'tan anlatildigina gore kabirlere dayanir, uzerlerine yatardi.
Muvatta, Cenaiz 34, (1, 233).

5449 - Osman Ibnu Hakim anlatiyor: "Harice Ibnu Zeyd elimden tutup beni bir kabrin uzerine oturttu ve amcan Zeyd Ibnu Sabit radiyallahu anh'tan haber verdi. Buna gore, Zeyd soyle demisti: "Kabir uzerine oturmanin mekruhlugu, onun uzerinde abdest bozanlaradir."
Buhari, Cenaiz 82, (bab basliginda muallak olarak gelmistir).

TA'ZIYE HAKKINDA

5450 - Ebu Berze el-Eslemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim cocugunu kaybeden bir anneye ta'ziyede bulunursa cennette ona bir burde giydirilir."

Tirmizi, Cenaiz 74, (1076).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5441-5450 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.