Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5271-5280 )

5271 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Ali Ibnu Ebi Talib radiyallahu anh, (bir gun), Hz. Fatima radiyallahu anha'nin yanina girmis idi. O sirada Hz. Hasan ve Huseyin aglamakta idiler. "Niye agliyorsunuz?" diye sordu. Hz. Fatima: "Aciktilar!" dedi.
Hz. Ali (bir yiyecek temin etmek uzere) cikti. Derken yolda bir dinar para buldu. Donup Hz. Fatima'ya gelerek haber verdi. O da:
"Falan yahudiye git, bununla un satin al!" dedi. Ali radiyallahu anh ona vardi ve un aldi. Yahudi ona:
"Sen, kendini Allah elcisi zanneden su zatin damadi misin?" dedi. Hz. Ali'nin "evet"i uzerine:
"Dinarini al, un da senin olsun!" dedi. Ali oradan ayrilip, Fatima radiyallahu anha'ya unu ve dinari getirdi, durumu da anlatti. Hz. Fatima:
"Simdi de su falan kasaba git, bize bir dirhemlik et al!" dedi. Hz. Ali gidip, dinari bir dirhemlik et mukabilinde rehin birakti. Eti Hz. Fatima'ya getirdi. O hamur yapti, (tencereye) koydu, ekmek pisirdi. Babasina haber gonderdi. Resulullah yanlarina gelince, Hz. Fatima:
"Ey Allah'in Resulu! (su yemegin) hikayesini size anlatayim da eger helalse yiyelim, bizimle siz de yiyin. Bunun mahiyeti soyle soyledir..." diye antatti. Aleyhissalatu vesselam:
"Allah'in adiyla yiyin!" buyurdular ve hep beraber ekmekten yediler. Onlar daha yerlerinde iken, bir kole gelip, Allah ve Islam adina dinar bulan var mi?" diye sormaya basladi. Resulullah aleyhissalatu vesselam onu cagirip (dinari hakkinda) sordu. Kole:
"Carsida benden dustu!" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Ey Ali! Haydi kasaba git. Ona: "Resulullah aleyhissalatu vesselam sana "Dinari bana gondersin, dirhemini ben odeyecegim!" diyor de!" emretti. Kasap dinari gonderdi. Resulullah aleyhissalatu vesselam onu koleye verdi."
Ebu Davud, Lukata 1, (1714).

5272 - Iyaz Ibnu Himar radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim bir buluntu ele gecirirse, buna adalet sahibi birini sahid kilsin, ne filani terkederek buluntuyu gizlesin, ne de (bir baska yere yollayarak) nazardan kacirsin. Sahibini buldumu hemen ona versin. Sahibini bulamazsa (bilsin ki) bu mal Allah'in malidir, Allah onu diledigine verir."
Ebu Davud, Lukata 1, ( 1709).

5273 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam degnek, kamci, ip ve benzeri seylerde ruhsat tanidi. Bunlari bulan kimse (ilan etmeksizin) onlardan faydalanabilir."
Ebu Davud, Lukata 1, (1717).

5274 - Amiru's-Sa'bi rahimehullah der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim, sahibinin beslemekten aciz kalarak birakiverdigi bir hayvan bulur da, onu alip ihya edecek olursa o onun olur."
Ebu Davud, Buyu' 77, (3524, 3525).

5275 - Hz. Ebu Hureyre ve Hz. Enes radiyallahu anhuma anlatiyorlar: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yolda giderken bir hurma tanesine rastlamisti. "Eger sadakadan (dusmus) olacagindan korkmasaydim bunu yerdim!" buyurdular."
Buhari, Buyu' 4, Lukata 6; Muslim, Zekat 165, (1071); Ebu Davud, Zekat 29, (1651).

5276 - Abdurrahman Ibnu Osman et-Teymi anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hacinin lukatasini nehyetti."
Muslim, Lukata 11, (1724); Ebu Davud, Lukata 1, (1719).

5277 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'in anlattigina gore: "(Yediyuz dirheme) bir cariye satin almis ve (borcunu odemeden) sahibini kaybetmistir. Bir yil sahibini arayan Ibnu Mes'ud onu bulamaz ve bu parayi, bir dirhem, iki dirhem seklinde parca parca vermeye baslar ve: "Ey Allahim, bunu falanca adina sadaka kabul et! Eger adam gelirse sadaka benim adima olacak, borc da uhdemde kalacak!" der. Ibnu Mes'ud derdi ki:
"Sahibini bulamadiginiz buluntu hakkinda boyle hareket edin!"
Buhari, Talak 22, (Tercumede (bab basliginda) muallak olarak kaydedilmistir).

LIAN'IN AHKAMI

5278 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Allah Teala hazretlerinin (Tebuk seferinden geri kalmalari sebebiyle) tevbelerini kabul edip affettigi uc kisiden biri olan Hilal Ibnu Umeyye radiyallahu anh geldi. (Anlattigina gore) tarlasindan evine yatsi vaktinde donmustu. Haniminin yaninda bir adam buldu. Manzarayi gozleriyle gormus, kulaklariyla isitmisti. Sabah oluncaya kadar adami urkutup telaslandirmadi. Sabah olunca dogru Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina gitti.
"Ey Allah'in Resulu dedi, ben aileme geceleyin donmustum, yanlarinda bir adam buldum. Ustelik gozlerimle gordum, kulaklarimla isittim."
Resulullah aleyhissalatu vesselam getirdigi bu haberden hoslanmadi, adama karsi sert davrandi. Bunun uzerine:
"Kendi hanimlarina zina isnad eden, ancak, kendisinden baska sahidi bulunmayan kimse ise, dogru soyledigine dair Allah adina yemin ederek dort defa sahitlik eder. Besinci sahitliginde ise, eger yalan soyluyorsa Allah'in lanetinin kendi uzerine olmasini ister. Kadinin Allah adina yemin ederek kocasinin yalan soyledigine dair dort def'a sahidlik etmesi ve besinci sahitliginde, eger kocasi dogru soyluyorsa Allah'in lanetinin kendi uzerine olmasini istemesi, onun hakkindaki cezayi kaldirir" (Nur 6-9) mealindekiayet nazil oldu. Vahiy hali Resulullah aleyhissalatu vesselam'in uzerinden kalkinca:
"Ey Hilal, mujde! Allah senin icin bir kurtulus ve kurtulus yolu gosterdi" buyurdular. Hilal:
"Ben Rabbim Tealahazretlerinden bunu umid ediyordum!" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Kadina adam gonderin gelsin!" emretti. Kadin geldi. Ayet-i kerimeyi Resulullah ona okudu. Ikisine de meselenin ciddiyetini hatirlatti ve ahiret azabinin dunyadaki azabtan daha siddetli olacagini haber verdi. Bunun uzerine Hilal:
"Vallahi kadin hakkinda dogruyu soyledim!" dedi. Kadin da:
"Hayir yalan soyledin!" dedi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam:
"Aranizda lanetlesin" emretti. Hilal'e: "Sehadet getir!" dendi. O da dogru soyledigine dair dort kere Allah'a sehadet etti. Besinci sefer olunca kendisine:
"Ey Hilal, Allah'tan kork, zira dunya azabi ahiret azabindan pek hafiftir, senin bu yaptigin, uzerine azabi vacib kilmaktadir!" dendi. O yine:
"Allah'a yemin olsun, ona iftira ediyorum diye bana celde yapilmadigi gibi, Allah da onun sebebiyle bana azab vermeyecektir!" dedi ve "Eger yalanci ise, Allah'in laneti uzerine olsun!" diye besinci kere sehadette bulundu.
Sonra kadina: "Sehadet getir!" dendi. Kadin da: "Hilal yalancidir diye dort kere Allah'a sehadette bulundu. Besinci sehadete sira gelince, kadina:
"Allah'tan kork, zira dunyadaki azab ahiret azabindan hafiftir. Bu yaptigin, uzerine azabi vacib kilmaktir!" dendi. Kadincagiz bir muddet durakladi. Sonra:
"Kavmimi, geri kalan zamanlarda rezil rusvay edemem!" dedi ve besinci defa: "Hilal dogru soyledi ise Allah'in gadabi uzerime olsun!" diye sehadette bulundu.
Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam aralarini ayirdi. Kadinin cocuguna babasinin adiyla cagrilmamasina, kadina zina isnad edilmemesine, cocuga da veled-i zina denmemesine, kim kadina veya cocuga boyle bir isnadda bulunacak olursa, hadd-i kazfe maruz kalacagina hukmetti. Keza bunlar ne bosanma ne de olum sebebiyle ayrilmadiklari icin Hilal uzerinde, ne kadin icin mesken ne de cocuk icin nafaka mesuliyeti olmadigina hukmetti. Aleyhissalatu vesselam:
"Eger kadin kizilimsi, kabalari etsiz, sivri omuzlu, iki kabasi sivri, bacaklari ince bir cocuk dunyaya getirirse, bu cocuk Hilal'dendir. Eger esmer, kisa sacli, iri yapili, iri bacakli, iri kabali bir cocuk dunyaya getirirse bu cocuk, zina nisbet edilen sahsa aittir" buyurdular. Gercekten kadin esmer renkli, kisa sacli, iri yapili, iri bacakli, iri kabali bir cocuk dogurdu. Aleyhissalatu vesselam:
"Eger (sehadetlerle yapilan) yeminler olmasaydi benimle o kadin arasinda mesele olacakti" buyurdular. Ikrime der ki: "Kadinin cocugu bundan sonra Mudar uzerine emir oldu, Tesmiye'de babasina nisbet edilmezdi."
Hadisi Ebu Davud bu metnin aynisiyla rivayet etti. Kutub-i Sitte, Ibnu Omer'den bu manada rivayette bulundular.
Buhari, Talak 28, Sehadat 21, Tefsir, Nur 3; Ebu Davud, Talak 27, (2254, 2255, 2256); Tirmizi, Tefsir, Nur, (3178).

5279 - Yine Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Uveymir el-Aclani ile hanimi arasinda lian uyguladi. Hanimi bu sirada hamile idi."
Nesai, Talak 36, (6,171).

5280 - Yine ona ait bir rivayette: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, birbirine lianda bulunan iki ese lianlasmayi teklif ettigi zaman, besinci yeminde, erkege elini agzinin uzerine koymasini emretti ve: "Bu (Allah'in azabini) gerektiricidir!" buyurdu.

Nesai, Talak 40, (6, 175).




Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5271-5280 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.