Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3961-3970 )

3961 - Tirmizi'de Ebu Hureyre radiyallahu anh'tan gelen bir rivayete gore, Halk: "Mantar topragin cicek hastaligidir" demistir. Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle soylediler: "Mantar (Allah'in Beni Israil'e in'am ettigi kudret helvasi denen) menn'dendir. Suyu goz icin sifadir. Acve (denen hurma cinsi) cennettendir ve zehire karsi sifadir." Ebu Hureyre ilave eder: "Ben uc veya bes veya yedi mantar aldim, onlari sikip suyunu bir siseye koydum. Gozu hasta olan bir cariyeme tatbik ettim. Iyilesti."
Tirmizi, Tibb 22, (2068, 2069, 2070).

3962 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in zevcelerinden birine hizmet eden Selma adinda bir kadin anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir yara veya bir bere gelecek olsa, bana emrederdi, onun uzerine kina koyardim."
Tirmizi, Tibb 13, (2055).

3963 - Esma Bintu Umeys radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Ne ile (barsaklarini) yumusatiyorsun?" diye sordu. Ben: "Subrum ile!" dedim.
"Hararet de hararet!" buyurdu. Bunun uzerine ben, sonra sena otunu mushil olarak kullandim. Resulullah aleyhissalatu vesselam (bunu ogrenince):
"Eger olume karsi sifa tasiyan bir sey olsaydi bu, mutlaka sena'da olurdu" buyurdu"
Tirmizi, Tibb 30, (2082).

3964 - Ummu Kays Bintu Mihsan radiyallahu anha anlatiyor: "Ben kucuk bir oglumla birlikte Resulullah aleyhissalatu vesselam'in huzuruna girdim. (O sirada bogazindaki hastaligi sebebiyle cocuga (i'lak denen) tedavi uygulamistim.
"Cocuklarinizin bogaz hastaligini niye i'lak usuluyle (elle sikarak) tedavi ediyorsunuz? Size su ud-u Hindi'yi (Kust-u Hindi) tavsiye ederim. Zira onda yedi turlu sifa vardir. Zatu'l-cenb'in ilaci ondadir. Bogaz hastaligina karsi burna damlatilir. Zatu'l-cenb'e karsi agizdan verilir."
Zuhri merhum der ki: "(Resulullah) bize (ilacin fayda verecegi) iki seyi acikladi, ama besini aciklamadi."
Buhari, Tibb 10, 21, 26; Muslim, Selam 139, (1214); Ebu Davud, Tibb 13, (3877).

3965 - Ibun Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ismid'i kullanmaya devam edin. Zira o, surmelerinizin en hayirlisidir. Gormeyi parlatir, saci bitirir." Resulullah aleyhissalatu vesselam surme cekince once uc kere sag gozune cekerdi, onunla baslar, onunla bitirirdi. Sol gozune de iki kere cekerdi."

3966 - Bir baska rivayette soyle gelmistir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in bir surmedani vardi. Her gece su gozune uc, obur gozune de uc kere surme cekerdi."
Tirmizi, Libas 23, (1757); Tibb 9, (2049); Nesai, Zinet 28, (8, 150); Ibnu Mace, Tibb 25, (3497); Ebu Davud, Libas 16, (4061).

3967 - Rafi Ibnu Hadic radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hararet, cehennemden bir kabarmadir. Hararetinizi (soguk) su ile sogutunuz."
Buhari, Tibb 28, Bed'u'l-halk 10; Muslim, Selam 83, (2212); Tirmizi, Tibb 25, (2074).

3968 - Tirmizi'nin Sevban radiyallahu anh'tan yaptigi bir rivayet soyledir: "(Resulullah aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Size humma isabet ederse, humma atesten bir parca oldugu icin, derhal su ile sondursun. (Soyle ki:) Akmakta olan bir nehrin icine girsin Akintiyi karsisina alip dursun ve sabah namazindan sonra ve gunesin dogusundan once su duayi yapsin: "Allah'in adiyla! Ey Allah'im, kuluna sifa ver ve Resulun Hz. Muhammed'in sozunu dogrula!"
Nehre uc gun, uc kere bansin. Ucte sifa bulamazsa, bes, yedi, dokuz (gun)e kadar ciksin. Zira humma Allah'in izniyle dokuz (gun)u tecavuz etmez (sifa hasil olur)."
Tirmizi, Tibb 33, (2085).

3969 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cibril aleyhisselam bana, bir ilac ogretti. Bu butun hastaliklara devadir. Ayrica dedi ki: "Ben bu ilaci Levh-i Mahvuz'dan istinsah edip yazdim." (Ilaci soyle tarif etti:) "Dam uzerinden akmayan yagmur suyundan temiz bir kaba alirsin. Uzerine Fatiha suresini yetmis kere okursun. Bir o kadar da Ayetu'l-Kursi'yi, bir o kadar kul euzu bi-Rabbi'n-Nas'i, La-ilahe Illallahu vahdehu la serike leh. Lehul mulku ve Lehul hamdu yuhyi ve yumit ve huve hayyun la yemutu bi-yedikel hayr ve huve ala kulli sey'in kadir'i okur. Sonra yedi gun oruc tutar ve her gun bu su ile orucunu acar."
Rezin ilavesidir. Kaynagi bulunamamistir. Cami'u'l-Usul muhakkakki Abdulkadir el-Arnavud: "Zayiflik veya mevzuluk alameti gozukmektedir" der.

3970 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Telbine (denen sutlu corba) hastanin kalbini dinlendirir, huznun bir kismini goturur."

Buhari, Tibb 8, Et'ime 24; Muslim, Selam 90, (2216).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3961-3970 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.