Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3711-3720 )

3711 - Ubey Ibnu Ka'b (radiyallahu anh) anlatiyor: "Su, sudan gerekir" hukmu Islam'in bidayetinde bir ruhsatti. Sonra bundan nehyedildi.'' Ubeyy ilaveten der ki: "Su, sudan gerekir" hukmu ihtilam hakkinda muteberdir.''
Ebu Davud, Taharet 84, (214, 215); Tirmizi, Taharet 81, (110, 111).

3712 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah'a, "bir kimse elbisesinde islaklik bulsa, ancak ihtilam oldugunu hatirlamasa (yikanmasi gerekir mi?)'' diye sorulmustu.
"Evet, yikanmalidir!" diye cevap verdi. Sonra, ihtilam oldugunu gorup de, yaslik goremeyen kimseden soruldu:
"Ona gusul gerekmez" dedi. Ummu Suleym (radiyallahu anha) sordu:
"Bunu kadin gorecek olursa, kadina gusul gerekir mi?'' Buna da:
"Evet! Kadinlar, erkeklerin emsalleridir!'' diye cevap verdi.''
Ebu Davud, Taharet 95, (236); Tirmizi, Taharet 82, (113).

3713 - Yine Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Ummu Suleym (radiyallahu anha) Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a "Ruyasinda, erkegin gordugunu goren kadin hakkinda sorarak, gusul gerekip gerekmiyecegini ogrenmek istedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Evet! suyu gorurse!" cevabini verdi. Aise (radiyallahu anha) (Ummu Suleym''e yonelip:)
"Allah hayrini versin (neler soyluyorsun)? '' diye ayipladi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (Aise'ye yonelerek):
"Ey Aise, birak onu, (diledigini sorsun!) Oyle olmasa (cocuklarda anne tarafina) benzerlik olur mu? Kadinin suyu erkegin suyuna ustun gelirse, cocuk dayilarina benzer; erkegin suyu kadininkine ustun gelirse, cocuk amcalarina benzer '' buyurdular.''
MusIim, Hayz 33, (314); Muvatta, Taharet 84, (1, 51); Ebu Davud, Taharet 96, (237); Nesai, Taharet, 131, (1,112, 113).

3714 - Muslim'in bir diger rivayetinde su ziyade var: ". . .Erkegin suyu koyu ve beyazdir. Kadinin suyu sari ve akiskandir. Bunlardan hangisi ustun olur veya one gecerse, benzerlik hasil olur."
Muslim, Hayz 30, (311); Buhari, Menakibu'l-Ensar 49.

3715 - Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "ResuIuIIah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Her bir kilin dibinde cunubluk vardir. Saclari yikayin, deriyi paklayin.''
Ebu Davud, Taharet 98, (248); Tirmizi, Taharet 78, (106).

3716 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kim, yikamadan tek bir sac kilinin dibini kuru birakirsa, ateste nice nice azablara ducar olacaktir."
Hz. Ali (radiyallahu anh) der ki: "Bu(nu isitmem) sebebiyle basima dusman oldum. Bu sebeple basima dusman oldum, Bu sebeple basima dusman oldum.'' Nitekim Hz. Ali saclarini keserdi.''
Ebu Davud, Taharet 98, (249).

3717 - Hz. Sevban (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a cenabetten temizlenmek hususunda sorulmustu. Buyurdular ki: "Erkek ise, sacini acsin ve su killarin dibine varincaya kadar yikasin. Kadin ise, sacini(n orgusunu) acmamasinin ona bir zarari yok. Basina elleriyle uc kere su avuclayip doksun.''
Ebu Davud, Taharet 100, (255).

3718 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cenabetten gusledince once ellerini yikamaktan baslardi, sonra namaz abdesti gibi abdest alirdi. Sonra parmaklarini suya batirir, onIarla sac diplerini hilallerdi. Deriyi islattigi kanaati hasil olunca tepesinden uc kere su dokerdi. Sonra da bedeninin geri kalan kisimlarini yikardi. En sonra da ayakIarini yikardi.''

3719 - Bir diger rivayette: ".Suya sokmazdan once ellerini yikayarak baslardi'' denmistir.


3720 - Bir baska rivayette: "Sag elini yikayarak baslar, onun uzerine su doker, sonra sag eliyle vucudundaki eza'nin uzerine su doker, sol eliyle de onu yikardi. '' denmistir. Bu Sahiheyn'in lafzidir.



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 3711-3720 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.