Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7261-7270 )

7261 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Yaptigim isin iyilik veya kotuluk oldugunu nasil anlayabilirim?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Komsunun "iyi yaptin!" dedigini isitirsen iyilik yaptin demektir. Eger "kotuluk yaptin!" dediklerini isitirsen, kotuluk yaptin demektir" buyurdular."

7262 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennetlik kisi o kimsedir ki, Allah kulagini hakkinda halkin hayirli ovguleriyle doldurmustur, kendisi de hayirla yadedildigini isitir. Cehennemlik olan da, kendi kulaklari, halkin hakkindaki kotu anmalariyla dolan ve bunu bizzat isiten kimsedir."

NIYET

7263 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki insanlar Kiyamet gunu niyetleri uzere diriltilecekler."

EMEL VE ECEL

7264 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ihtiyar kimsenin kalbi iki seyin sevgisinde daima genctir: "Hayat sevgisi, cok mal sevgisi."

7265 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eger ademoglunun iki vadi dolusu mali olsaydi bir ucuncusunu isterdi. Onun nefsini ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenlerin tevbesini kabul eder."

AMELDE DEVAM

7266 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Farz olmayan amelden gucunuz yettigi kadar yuklenin. Cunku amelin hayirlisi devamli olanidir, az bile olsa."

7267 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir tasin uzerinde namaz kilmakta olan bir adamin yanindan gecip Mekke'nin kenarina geldi. Orada bir muddet durdu. Sonra ayrildi. Adami ayni vaziyette namaz kiliyor buldu. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam ayaga kalkti, ellerini birlestirdi, sonra soyle hitap etti: "Ey insanlar! Mutedil olun!" ve bu sozunu uc kere tekrarlayip, sonunda: "Siz ibadetten usanmadikca, Allah da size ihsan etmekten usanmaz!" buyurdular."

GUNAHLARI HATIRLAMAK

7268 - Hz. Aise radiyallahu anhanlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Ey Aise! Ehemmiyetsiz gorulen amellere karsi aman dikkatli ol! Cunku onlar icin de Allah (tarafin)dan (vazifelendirilmis) arastirici bir melek vardir."

7269 - Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetimden birkisim insanlari bilirim ki, Kiyamet gunu Tihame daglari emsalinde bembeyaz (tertemiz) hayirlarla gelirler. Aziz ve celil olan Allah Teala hazretleri o sevaplari sacilmis toz haline getirir (degersiz kilar, kabul etmez)."
Sevban dedi ki : "Ey Allah'in Resulu! Onlari bize tavsif et, durumlarini acikla da, bilmeyerek biz de onlardan olmayalim!" Aleyhissalatu vesselam acikladilar:
"Onlar sizin din kardeslerinizdir. Sizin cinsinizden insanlardir. Sizin aIdiginiz gibi onlar da gece (ibadetin)den nasiplerini alirlar. Ancak onlar, Allah'in yasaklariyla tenhada basbasa kalinca o yasaklari ihlal ederler, cignerler."

TEVBE


7270 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunahlariniz semaya ulasacak kadar cok bile olsa, arkadan tevbe etmisseniz, gunahiniz mutlaka affedilir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7261-7270 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.