Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7041-7050 )

7041 - Suheybu'I-Hayr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Agaran sac ve sakallarinizi boyamada) kullandiginiz en iyi boya suphesiz su siyahtir. (Cunku siyah boya) kadinlarinizi size daha cok ragbet ettiricidir, dusmaninizin icinde de hakkinizda daha cok korku dogurucudur."

SAC-SAKAL BOYAMAYI TERKIN HUKMU

7042 - Hz. Enes radiyallahu anh'a: "Resulullah aleyhissalatu vesselam sac ve sakalini boyadi mi?" diye sorulmustu, su cevabi verdi: "Aleyhissalatu vesselam, sakalinin on kisminda, onyedi veya yirmi tel kadar bir aklik gormustur (bunlar icin boya olur mu!) diye cevap verdi."

EVDE RESIM

7043 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir kadin gelerek, kocasinin gazvede oldugunu soyleyerek evine bir hurma agaci resmini yapmak icin izin istedi. Aleyhissalatu vesselam kadini men etti veya nehyetti."

AYAKLA BASILAN ESYADAKI RESIM

7044 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Ben bir sehvemi yani odasinin icindeki yuklugumsu bir kismi kastediyor uzerinde resimler bulunan bir kumasla ortmustum. Resulullah aleyhissalatu vesselam (eve) gelince onu soktu. Ben de ondan iki yastik yaptim. Ben Aleyhissalatu vesselam'i, bunlardan birine yaslanmis olarak gordum."

ANNE BABAYA IYILIK

7045 - Ibnu Selame es-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisiye annesi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim. Kisiye annesi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim. Kisiye annesi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim" -diye uc kere tekrar etti. Sonra soyle devam etti:- "Kisiye babasi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim, kisiye kendi yerine isini takip eden velisi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim, hatta velisi kendisine eza vermis bile olsa."

7046 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Reslulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kintar onikibin okiyyedir. Her okiyye, yerle gok arasinda bulunan seylerin hepsinden hayirlidir."
Yine Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisinin ahirette derecesi yukseltilir. Bunun uzerine: "Bu yukselme (hakkim degildi), nereden gelmedir?" der. Kendisine: "Bu senin icin evladinin yaptigi istigfar sebebiyledir" denilir."

7047 - Mikdam Ibnu Ma'dikerb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri size annelerinizin haklarina riayeti tavsiye etmektedir. Bunu uc sefer tekrarladi Allah size babalarinizin haklarina riayet etmenizi tavsiye etmektedir. Allah size akrabalarinizin haklarina yakinlik derecesine gore riayet etmenizi tavsiye etmektedir."

7048 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam: "Ey Allah'in Resulu, anne ve babanin cocuklari uzerinde haklari nedir?" diye sormustu. Aleyhissalatu vesselam: "Onlar senin cennet ve cehennemindirler" buyurdu."

BABANIN COCUKLARINA VE BILHASSA KIZA IYI DAVRANMASI

7049 - Ya'la Ibnu Murre radiyallahu anh anlatiyor: "Hz. Ali'nin ogullari Hz. Hasan ve Hz. Huseyin radiyallahu anhum ecmain kosarak Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldiler. Efendimiz onlari bagrina basti ve: "Surasi muhakkak ki, cocuk, cimrilik ve korkaklik sebebidir" buyurdular."


7050 - Suraka Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size sadakanin en faziletlisini haber vereyim mi? (Bosanma, kocasinin olumu gibi bir sebeple sana geri gonderilmis ve senden baska calisani (Nafakasini temin edecek bir kimsesi) olmayan kizin (icin harcadigin)dir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7041-7050 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.