Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7031-7040 )

7031 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kadinlarin eteklerinin (erkeginkinden fazla uzunlugu) hakkinda: "Bir karis" demisti. Aise kendisine: "Bu durumda, yururken bacaklari (etekten disari cikar" dedim. Aleyhissalatu vesselam: "Oyleyse bir zira' olsun!" buyurdular."

SIYAH SARIK

7032 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Fetih gunu, Mekke'ye basinda siyah bir sarik oldugu halde girdi."

IPEKLI GIYMEK, ALTIN TAKINMAK KADINLARA HELAL

7033 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanimiza geldiler. Bir elinde ipek bir elbise, diger elinde de altin vardi: "Iste bu iki sey ummetimin erkeklerine haramdir, kadinlara helaldir" buyurdular."

KIRMIZI RENKLI ELBISE ERKEGE MEKRUHTUR

7034 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mufeddem elbiseyi yasakladi."
Ravi Yezid demistir ki: "Ben (hadisi bana rivayet eden) Hasan Ibnu Suheyl'e "Mufeddem nedir?" diye sordum. Dedi ki: "Usfur ile kiyasiya boyanmis (kipkirmizi olmus) kumastan elbisedir."

SOHRET ELBISESI

7035 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatiu vesselam buyurdular ki: "Kim (dunyada, dikkatleri uzerine ceken) sohret elbisesi giyerse, Allah, alcaltacagi gun alcaltincaya kadar, o kimseden yuz cevirir (rahmet nazariyla bakmaz)."

MEYTE (MURDAR OLEN) HAYVANLARIN DERISI

7036 - Selman radiyallahu anh anlatiyor: "Ummuhatu'l-mu'mininden birinin bir davari vardi. Hayvan oldu. Resulullah aleyhissalatu vesselam, hayvanin olusunun yanindan gecti ve: "Sahibi bunun derisinden istifade etseydi, kendine bir zarar (gunah) gelmezdi" buyurdu."

AYAKKABILARIN SEKLI

7037 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ayakkabisinin, tasmasi cift olan iki askisi (parmak arasindan gecen tasmasi) vardi."

TEK AYAKKABI ILE YURUME

7038 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse ayakkabi veya mestin sadece bir tekini giymis olarak yurumesin, iki tekini birden cikarsin veya ikisini birden giyerek yurusun."

AYAKKABIYI AYAKTA GIYMEK

7039 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, kisinin ayakkabilarini ayakta giymesini yasakladi."

SAC VE SAKALI SIYAHA BOYAMA


7040 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Ebu Kuhafe, Fetih gunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a getirilmisti. Saclari kopuk gibi bembeyazdi. Aleyhissalatu vesselam: "Bunu hanimlarindan birine goturun(de bunun sac ve sakalinin rengini) degistirsin. Fakat siyah(a boyamak)tan da kacininiz" buyurdular."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7031-7040 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.