Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7021-7030 )

7021 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yun elbise, yamali ayakkabi ve cidden sert mi sert elbise giydi."

YENI ELBISE GIYINCE HAMDETMELI

7022 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hz. Omer'in uzerinde bembeyaz bir gomlek gormustu. "Bu elbisen yikandi mi, yeni mi?" diye sordu. Hz. Omer: "Hayir (yeni degil), yikanmistir!" dedi. Aleyhissalatu vesselam (ona): "Yeniyi giy(esin), hamdedici olarak yasa(yasin) ve sehit olarak ol(esin)!" buyurdular."

7023 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam su iki kiyafeti yasakladi: Istimal-i samma (elleri de dahil, vucudunu tek bir elbise ile sikica sarmak) ve fercini semaya acmis vaziyette kabalarin uzerinde oturup bacaklari dikerek tek bir elbiseye sarinmak."

YUNLU GIYMEK

7024 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam yanimiza geldi. Uzerinde kollari dar, yun, rumi bir cubbe vardi. Bize onun icerisinde namaz kildirdi. Aleyhissalatu vesselam'in uzerinde bundan baska bir giyecek yoktu."

7025 - Selman el-Farisi radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest almisti. Uzerindeki yun cubbeyi cevirip onun (ic kismi) ile yuzunu sildi."

7026 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mescidlerde olsun, kabirlerde olsun Allah Teala hazretlerini ziyarette giydiginiz en guzel elbise beyazdir."

ELBISESINI KIBIRLE SURUMEK

7027 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim izarini kibirle yerde sururse, Allah Kiyamet gunu ona (rahmet nazariyla) bakmaz."
Ravi (Atiyye) der ki: "Sonra ben, Balat'da Ibnu Omer'e rastladim. Ebu Sa'id'in Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan yaptigi rivayeti hatirladim. Eliyle kulagina isaret ederek dedi ki: "Bunu su kulaklarim da isitti ve kalbim ezberleyip zaptetti."

IZARIN YERI

7028 - Mugire Ibnu Su'be radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Sufyan Ibnu Sehl, izarini (topuklarindan asagi) sarkitma! Cunku Allah Teala hazretleri, izarini (topuklardan) asagi sarkitani sevmez!"

GOMLEGIN YENI NE KADAR UZUN OLMALI?

7029 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kollari ve boyu kisa kamis (gomlek) giyerdi."

KADININ ZEYLI (ETEK BOYU) NE KADAR OLMALI?


7030 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Fatima veya Umme Seleme radiyallahu anhuma'ya: "Senin eteginin boy uzunlugu(nun erkek etegine nazaran fazlaligi) bir ziradir" buyurdular."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7021-7030 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.