Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6971-6980 )

6971 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben size bazi kaplarda nebiz (sira) yapmayi yasaklamistim. Bilesiniz, tek basina kap bir seyi haram kilmaz. Sarhosluk veren her sey haramdir."

6972 - Hz. Aise radiyallahu anhsoyle demistir: "(Ey Rumeyse!), sizden biri her yil kurban derisinden bir su kabi yapmaktan aciz mi?"Aise sozune soyle devam eder: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kupte, sunda ve sunda sira yapmayi yasakladi. Ancak bu nevi kaplarda sirke yapmayi yasaklamadi."

KAPLARIN AGZININ ORTULMESI

6973 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize kaplarin agizlarinin ortulmesini, tulumlarin agizlarinin baglanmasini ve (bos) kabin (agzi yere gelecek sekilde) ters cevrilmesini emretti."

6974 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam icin, geceleyin agzi kapali uc kap hazirlardim: Bir kap abdest suyu icin, bir kap misvaki icin, bir kap icecegi icin."

GUMUS KAPTAN ICME

6975 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim gumus bir kaptan su icerse, sanki karnina cehennem atesi doldurmus gibi olur."

KABIN ICINE SOLUMA

6976 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz su icerken kabin icine solumasin. Tekrar yudumlamak isteyince kabi agzindan uzaklastirip (nefes alsin) sonra dilerse yeniden icsin."

AVUCLA SU ICMEK

6977 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yuzukoyun yatarak dudaklarimizla su icmemizi yasakladi. Keza, tek bir avucla, avuclayarak icmemizi de yasakladi ve buyurdu ki: "Sakin sizden kimse kopeklerin ictigi gibi suyu dudaklariyla icmesin! Allah'in gazabina ugrayan kavim gibi tek eliyle de icmesin. Suyu calkalamadikca geceleyin de icmesin, agzi kapali ise calkalamaya gerek yok. Kim kapla icmeye muktedir oldugu halde, tevazuyu dusunerek eliyle icerse Allah parmaklari adedince kendisine sevap yazar. Bu (avuc), Hz. Isa aleyhisselam'in kabi idi. Cunku o, kadehi atmis ve: "Of! Bu dunya ile beraberdir!" demisti."

CAM BARDAKTAN ICMEK

6978 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in, cam bir bardagi vardi, (suyu) onunla icerdi."

TIP BOLUMU

6979 - Usame Ibnu Serik radiyallahu anh anlatiyor: "Bedevileri gordum. Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bize su isi yapmada bir gunah var mi, soyle davranmada gunah var mi?" diye soruyorlardi. Onlara soyle cevap vermisti:
"Allah'in kullari! Allah, (sizlerin sordugu seyleri isleyen kimseden) gunahi kaldirmistir. Ancak din kardesinin irzindan (seref ve haysiyetinden) bir seyler kirpan kimse bu hukmun disindadir. Iste haram olan budur."
Bedeviler bu defa: "Ey Allah'in Resulu! Hastalandigimiz zaman tedavi yollarini aramasak, bu gunah midir?" diye sordular. Aleyhissalatu vesselam:
"Tedavi arayin ey Allah'in kullari! Zira, Allah Teala hazretleri koydugu her hastaliga sifa da koymustur, bundan sadece ihtiyarlik harictir, (onun tedavisi yok)" buyurdiilar.
Bedeviler yine sordular: "Ey Allah 'in Resulu! Kula verilen (hasletler)in en hayirlisi hangisidir?" Aleyhissalatu vesselam: "Guzel huy!" buyurdular."


6980 - Ebu Hizame radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Tedavi icin kullandiginiz ilaclar sifa istegiyle okunan dualar ve (dusmanlardan) korunmak icin kullandigimiz koruyucu seyler hakkinda ne dersiniz, bunlar Allah'in kaderinden bir seyi geri cevirip degistirir mi ?" diye sormuslardi. "Bu saydiklariniz da Allah'in kaderindendir" diye cevap verdi."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6971-6980 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.