Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6941-6950 )

SUT

6941 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, kendisine sut sunuldugu vakit: "(Sut) bir berekettir" veya "(Sut) iki berekettir" derdi."

KURU HURMA

6942 - Ubeydullah Ibnu Ali Ibni Ebi Rafi'in nenesi -ve Ebu Rafi'in karisi- Selma radiyallahu radiyallahu anhum anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Icerisinde kuru hurma olmayan bir ev, icerisinde yiyecek maddesi olmayan bir ev gibidir."

YAS HURMAYI KURU HURMAYLA YEMEK

6943 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yas hurmayi kuru hurmayla birlikte yiyin. Eski hurmayi yeni hurmayla beraber yiyin. Zira seytan (boyle yapmaniza) kizar ve: "Ademoglu, eskiyi yeni ile beraber yiyecek kadar (hayatta) kaldi" der."

6944 - Hz. Ebu Bekr'in azadlisi Sa'd radiyallahu anhuma ki bu Sa'd "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a hizmet ediyordu ve Aleyhissalatu vesseIam onun hizmetini begeniyordu- anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hurma yerken (acgozlulukle) ikran yapmayi (ikiser ikiser yemeyi) yasakladi."

HAS UNDAN YAPILAN EKMEK

6945 - Ebu Hazim anlatiyor: "Ben Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh'a: "Sen has undan yapilmis beyaz ekmek gordun mu?" diye sormustum. Sehl: "Resulullah aleyhissalatu vesselam vefat edinceye kadar, beyaz ekmek gormedim" dedi. Ben tekrar: "Resulullah zamaninda ashabin elegi var miydi?" dedim. "Aleyhissalatu vesselam vefat edinceye kadar elek gormedim" dedi. "Oyleyse elenmemis arpa ekmegini nasil yiyordunuz?" dedim. "Biz onu uflerdik, icindeki kepekten ucan ucardi. Kalan (kepek)leri de su ile yumusatip yogururduk" cevabini verdi."

6946 - Ummi Eymen radiyallahu anha'nin anlattigina gore: "Kendisi bir unu eleyip ondan Aleyhissalatu vesselam icin ekmek yapmistir. Resulullah: "Bu nedir?" diye sormus, o da: "Bu bizim diyarda yaptigimiz bir yiyecektir. Ben ondan sizin icin bir ekmek yapmak arzu ettim" demistir. Aleyhissalatu vesselam da: "Su eleyip ayirdigin kepegi, oburune (un kismina) geri kat, sonra yogur (ve ekmek yap)" buyurmustur."

YUFKA EKMEK

6947 - Ata anlatiyor: "Ebu Hureyre radiyallahu anh (bir ara) kavmini ziyaret etmisti. -Ravi der ki: "Koyu de zannedersem Yuna idi- Koyluler kendisine evvelkilerin yufka ekmeginden bir yufka getirmislerdi. Ebu Hureyre ekmegi gorunce agladi ve "Resulullah aleyhissalatu vesselam su (luks) ekmegi gozleriyle hic gormedi" dedi."

FALUZEC (BAL HELVASI)

6948 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Faluzeci ilk isitmem soyle oldu: "Cebrail aleyhisselam Resulullah'a gelip: "Ummetine yeryuzu acilacak. O zaman onlara dunyalik bol bol akacak. Oylesine akacak kifaluzec bile yiyecekler" dedi. Bunun zerine Aleyhissalatu vesselam: "Faluzec nedir?" diye sormus, Cebrail aleyhisselam: "Yag ve bali karistirip yapilan helva" diye aciklamistir. Resulullah bu haber karsisinda hickira hickira aglamistir."

ARPA EKMEGI

6949 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yun (elbise) giydi, yamali papuc giydi." Enes sunu da ilave etti: "Resulullah aleyhissalatu vesselam 'besi ' yemegi yedi ve sert elbise giydi."
(Enes'in ravisi) Hasen'e soruldu: "Besi' dedigin yemek nedir?" O su cevabi verdi: "Arpanin iri ogutulmusudur, agizdaki lokmayi kisi, ancak bir yudum su ile yutabilirdi."

IKTISATLI YEMEK


6950 - Atiyye Ibnu Amir el-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Selman radiyallahu anh, yemek yerken, biraz daha yemesi icin israr edilince soyle demisti: "(Yedigim miktar) bana yeter. Zira ben Aleyhissalatu vesselam'i isittim. Buyurmuslardi ki: "Dunyada insanlarin doyasiya en cok yiyeni, Kiyamet gunu acligi en uzun olacaktir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6941-6950 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.