Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6531-6540 )

EN EFDAL KADIN

6531 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in azadlisi Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Gumus ve altin (biriktirme) ile ilgili ayet (Tevbe 34) nazil oldugu zaman halk: "Oyleyse hangi mali biriktirmeliyiz?" diye birbirlerine sordular. Hz. Omer: "Bunu, ben sorup size haber vereyim!" dedi ve hemen devesine atlayip gitti. Ben de pesinden gittim. Hz. Omer: "Ey Allah'in Resulu hangi maldan edinelim?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam da: "Her biriniz, sukreden bir kalp, zikreden bir dil, ahiret isinize yardimci olacak mu'mine bir kadin edinsin" buyurdular."

6532 - Ebu Umame radiyallahu anh'in rivayetine gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle buyurmuslardir: "Mu'min, Allah'a takvadan sonra en ziyade saliha bir zevceden hayir gorur. Boylesi bir kadina emretse itaat eder. Ona baksa surur duyar, bir seyi yapip yapmamasi hususunda yemin etse, kadin bunu yerine getirerek onu yeminden kurtarir, kadinindan ayrilip uzak bir yere gitse, kadin hem kendi namusu ve hem de adamin mali hususunda hayirhah ve durust olur.

DINDARLA EVLENMELI

6533 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Guzellikleri sebebiyle kadinlarla evlenmeyin. Cunku guzelliklerinin onlari (kibir ve gurur sebebiyle) alcaltacagindan korkulur. Onlarla mal ve mulkleri sebebiyle de evlenmeyin, zira mal ve mulkun onlari azdiracagindan korkulur. Fakat onlarla diyaneti esas alarak evlenin. Yemin olsun, burnu kesik, kulagi delik siyahi dindar bir kole (dindar olmayan hur kadinlardan) efdaldir."

BEKARLAR EVLENDIRILSIN

6534 - Uveym Ibnu Saide radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Bakire kizlarla evlenin. Cunku onlarin agizlari daha tatli, rahimleri dahadogurgandir, aza da razi olurlar."

HUR VE VELUD OLANLA EVLENILSIN

6535 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim: "Kim Allah'a pak ve temizletilmis olarak kavusmak isterse hur kadinlarla evlensin."

6536 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Evleniniz! Zira ben (Kiyamet gunu diger ummetlere karsi) coklugunuzlaiftihar edecegim."

EVLENECEGIN KADINA BAKMAK

6537 - Muhammed Ibnu Mesleme radiyallahu anh anlatiyor: "Ben bir kadinla evlenmek istedim ve kadini gizlice gormeye calistim. Sonunda onu kendi hurma bahcesinde gordum."
Bu aciklamasi uzerine, kendisine: "Sen Resulullah'in ashabindan oldugun halde bunu yaptin mi?" diye ayipladilar. O da soyle cevapladi: "Ben Aleyhissalatu vesselam'in "Allah bir kimsenin kalbine bir kadinla evlenme arzusu attigi zaman, ona bakmasinda bir beis yoktur!"dedigini isittim."

6538 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: Mugire Ibnu Su'be bir kadinla evlenmek istemisti. Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine: "Git once onu bir gor! Zira boyle yapman, aranizdaki ulfet ve sevginin devami icin daha uygundur" buyurdular. O da oyle yapti ve evlendiler. Bilahare Mugire radiyallahu anh, aralarindaki uyumdan bahsettiler."

6539 - Mugire Ibnu Su'be anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelip evlenmekistedigim bir kadindan bahsettim. Bana: "Git onu bir gor! Bu, onunla muhabbet ve unsiyetinizin devami icin daha uygundur" dedi. Ben de Ensardan bir kadinin yanina geldim, onu ebeveyninden istedim ve Resulullah aleyhissalatu vesselam'in sozunu onlara haber verdim. Onlar sanki bundan hoslanmadilar. Hidr denen hususi hucresinde bulunan kiz bunu isitmisti: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, sana bakmani emretmisse, bak! Aksi taktirde Allah askina bana bakma!" dedi. Sanki kiz da bu bakma isini buyutmustu.
Mugire sozune devamla dedi ki: "Ben kiza baktim ve onunla evlendim." Mugire kizlaaralarindaki uyusmayi da zikretti."

DUL VE BAKIRE ILE ISTISARE


6540 - Adiyy Ibnu Amire el-Kindi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam buyurdular ki: "Dul kadin, kendi arzusunu acikca ifade eder, bakire kizin rizasi sukutundan anlasilir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6531-6540 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.