Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6091-6100 )

6091 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor "Resulullah aleyhissalatu vesselam, abdest alinca, yanaklarini biraz ovduktan sonra sakalini alt kismindan (yukari dogru) parmaklariyla karistirirdi."

6092 - Ebu Eyyub el-Ensari radiyallahu anh anlatiyor "Resulullah aleyhissalatu vesselam 'in abdest alinca sakalini hilalledigini gordum."

BASI MESH

6093 - Seleme Ibnu'l-Ekva' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i abdest alirken gordum, basini bir kere meshetmisti."

KULAKLAR BASTANDIR

6094 - Abdullah Ibnu Zeyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Kulaklar bastan (sayilir, yuzden sayilmaz)" buyurdular."

PARMAKLARI HILALLEME

6095 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Namaza kalktigin vakit abdesti mukemmel yap. (Bu cumleden olarak) suyu ayak ve el parmaklarinin arasina iyice ulastir."

6096 - Ubeydullah Ibnu Ebi Rafi' radiyallahu anh babasindan naklen anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest alinca altina suulassin diye yuzugunu oynatirdi."

OKCELERI YIKAMAK

6097 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Abdest sirasinda yikanmayan) okce uzerindeki kalin sinirlerin vayatesten cekeceklerine!"

6098 - Halid Ibnu'l-Velid, Yezid Ibnu Ebi Sufyan, Surahbil Ibnu Hasene, Amr Ibnu'l-As radiyallahu anhum ecmain'den herbiri, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle buyurdugunu rivayet etmislerdir: "Abdesti mukemmel alin! (Abdest sirasinda iyi yikanmayan) okcelerin vay atesten cekeceklerine!"

AYAKLARIN YIKANMASI

6099 - Mikdam Ibnu Ma'dikerb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, abdest aldi ve ayaklarini ucer sefer yikadi."


6100 - Rubeyyi' radiyallahu anhanlatiyor: "Ibnu Abbas radiyallahu anhuma bana gelerek, su malum hadisten sordu. -Burada Rubeyyi' "Resulullah abdest aldi ve ayaklarini yikadi" seklinde yaptigi rivayeti kasteder- ve bana dedi ki: "Halk (yani butun ashab-i kiram hazerati) ayaklari yikamaktan baska bir seyi caiz gormezler. Halbuki ben, Kitabullah'ta sadece mesh goruyorum."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6091-6100 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.