Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6081-6090 )

TEK AVUC SU ILE MAZMAZA ISTINSAK

6081 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest aldi. Bu esnada bir avuc su ile uc kere mazmaza, uc kere istinsakta bulundu."

UZUVLARI BIRER KERE YIKAYARAK ABDEST

6082 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Ben, Resulullah aleyhissalatu vesselam'i Tebuk seferi sirasinda abdest uzuvlarini birer kere yikayarak abdest alirken gordum."

UZUVLARI UCER KERE YIKAYARAK ABDEST

6083 - Abdullah Ibnu Ebi Evfa radiyallahu anhuma anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i abdest alirken gordum (yikanacak uzuvlarini) ucer kere yikamis, basina da bir kere meshetmisti."

6084 - Ebu Malik el-Es'ari anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (uzuvlarini) ucer sefer yikayarak abdest alirdi."

UZUVLARI BIR, IKI, UC KERE YIKAYARAK ABDEST

6085 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir defasinda abdest uzuvlarini) birer kere yikayarak abdest aldi ve: "Bu abdest, Allah'in bunsuz hicbir namazini kabul etmeyecegi kimsenin abdestidir!" buyurdu. Sonra abdestuzuvlarini ikiser sefer yikayarak aldi ve: "Bu abdestlerin kiymetlisidir!" buyurdu. Sonra ucer sefer yikayarak abdest aldi ve:
"Bu, abdestin en mukemmel olanidir. Ayrica bu, hem benim, hem de Halilullah olan Hz. Ibrahim aleyhisselam'in abdestidir. Kim bu sekilde abdest alir, tamamlayinca da eshedu en la ilahe illallah ve eshedu enne Muhammeden Abduhu ve Resuluhu "Sehadet ederim ki Allah'tan baska ilah yoktur ve sehadet ederim ki Muhammed Allah'in kulu ve elcisidir" derse kendisine cennetin sekiz kapisi birden acilir, hangi kapisindan dilerse ondan iceri girer!" buyurdular."

6086 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh anlatiyor "Resulullah aleyhissalatu vesselam su getirtip (uzuvlarini) birer birer yikayarak abdest aldi.
"Iste bu abdest vazifesidir!" buyurdu. Yahut da: "Iste bu, yapmadigi taktirde, Allah'in namazini kabul etmeyecegi, kisinin (yapmasi gereken asgari) abdestidir!" buyurdu. Sonra ikser ikiser yikayarak abdest aldi. Sonra:
"Bu da, Allah'in ucretini iki hisse verdigi kisinin abdestidir!" buyurdu. Ucer sefer yikayarak abdest aldi ve: "Iste bu benim ve benden onceki peygamberlerin abdestidir!" buyurdu."

ABDESTTE IKTISAD

6087 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest alan bir adam gormstu: "Israf etme! Israf etme!" buyurdular."

6088 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, abdest almakta olan Sa'd'a ugramisti:
"Bu israf da ne?" buyurdular. Sa'd: "Abdestte dahi israf olur mu?" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Evet! cevabini verdi, akan bir nehir uzerinde olsan bile!"

ABDESTTE ISBAG: MUKEMMEL ABDEST

6089 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim: "Yaptiginiz taktirde AIlah'in gunahlarinizi affedip, sevabinizi artirdigi ameli size soyleyeyim mi?"
"Evet ey Allah'in Resulu, soyleyin!" dediler.
"Sikintiya ragmen abdesti mukemmel yapmak, mescidlere cok yurumek, bir namazdan sonra muteakip namazi beklemek."

SAKALI HILALLEME


6090 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest aldigi zaman mubarek parmaklarini acarak sakalini hilaller ve bunu iki sefer yapardi."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6081-6090 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.