Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4541-4550 )

GECE

4541 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gecede bir saat vardir ki, musluman bir kimsenin Allah'tan, dunya veya ahirete muteallik bir hayir talebi, o saate rastlarsa, Allah diledigini ona mutlaka verir. Bu saat her gecede vardir."
Muslim, Musafirin 166, (757).

MEKKE'NIN FAZILETI

4542 - Hz. Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Surasi muhakkak ki, (yeryuzundeki) ilk ev, mubarek olsun ve icinde namaz kilinsin diye Mekke'de insa edilen Ka'be'dir" buyurdular.
Ben: ^Sonra hangisi?" diye sordum. "Mescid-i Aksa" buyurdular. Ben: "Ikisi arasinda ne kadar fark var?" dedim. "Kirk yil!" buyurdular."
Buhari, Enbiya 8, 40; Muslim, Mesacid 2, (520); Nesai, Mesacid 3, (2, 32).

4543 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Haceru'l-Esved, cennetten indi. Indigi vakit sutten beyazdi. Onu insanlarin gunahlari karartti."
Tirmizi, Hacc 40, (877).

4544 - Ibnu Amr Ibni'l-As radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Rukn ve makam iki cennet yakutu idiler. Allah onlarin nurlarini aldi. Eger onlarin nurlarini almamis olsaydi, o ikisi magrible masrik arasini aydinlatirdi."
Tirmizi, Hacc 49, (878).

4545 - el-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bu Beyt'e Ye'cuc ve Me'cuc'den sonra da hacc yapilacak umre icra edilecek."
Buhari, Hacc 47.

4546 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Vallahi Meryem oglu (Hz. Isa aleyhisselam), Feccu'r-Ravha nam mevkide, hacc yapmak veya umre yapmak yahut da her ikisini de yapmak icin telbiye getirecektir."
Muslim, Hacc 216, (1252).

4547 - Hz. Aise radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ka'be'ye karsi bir ordu, saldiri tertipleyecek. Yerin bir colune geldikleri vakit en ondekileri de en sondakileri de (tamamiyle) yere batirilacak!" Ben soze girip: "Ey Allah'in Resulu, onlarin icerisinde carsi-pazar (ehli) olanlar, onlardan olma(digi halde zorla katilan)lar da var. Nasil olur da hepsi birden yere batirilip (cezalandirilir)? dedim. Aleyhissalatu vesselam:
"Ondekileri de, arkadakileri de batirilir. Ancak, herbiri niyetlerine gore diriltilir" buyurdular."
Buhari, Buyu 49; Muslim, Fiten 8, (2884).

4548 - Sakik'in bir rivayetine gore Seybe Ibnu Osman soyle anlatmistir:
"Hz. Omer radiyallahu anh Ka'be'ye girdi. Orada bulunan emvali gorunce:
"Ka'be'nin malini taksim etmedikce cikmayacagim" dedi. Ben de: "Sen bunu yapamazsin" dedim. O: "Hayir, yaparim!" dedi. Ben tekrar: "Sen onu yapamazsin!" dedim. O: "Niye?" diye sordu. Ben de: "Cunku onun yerini Resulullah aleyhissalatu vesselam da, Hz. Ebu Bekir de gordu. Onlar mala senden daha fazla muhtac idiler. Buna ragmen o mali cikarmadilar" dedim. Bunun uzerine kalkip cikip gitti."
Buhari, I'tisam 2, Hacc 48; Ebu Davud, Menasik 96, (2031).

4549 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"(Ziyaret icin) sadece uc mescide seyahat edilebilir: Mescid-i Haram, Mescid-i Resulullah, Mescid-i Aksa."
Buhari, Fezailu's-Salat 6, Hacc 26, Savm 67; Muslim, Hacc 288, (827); Tirmizi, Salat 243, (326).

4550 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Su mescidimdeki namaz efdaldir." -Bir baska rivayette- "Bu mescidimdeki bir nemez), Mescid-i Haram haric butun mescidlerde kilinan bin namazdan daha hayirlidir."

Buhari, Fazlu's-Salat 1; Muslim, Hacc 505, (1394); Muvatta, Kible 9, (1, 196); Tirmizi, Salat 243, (325); Nesai, Mesacid 7, (2, 35).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4541-4550 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.