Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4381-4390 )

4381 - Kays Ibnu Ebi Hazim radiyallahu anh anlatiyor: "Ben Telha Ibnu Ubeydullah radiyallahu anh'in, Uhud'da Resulullah aleyhissalatu vesselam'i himaye ettigi elini kurumus gordum."
Tirmizi, Fezailu'l-Ashab 14.

ZUBEYR IBNU'L-AVVAM RADIYALLAHU ANH

4382 - Hz. Cabir anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Her peygamberin bir havarisi vardir. Benim havarim ise Zubeyr Ibnu'l-Avvam'dir, radiyallahu anh."
Buhari, Fezailu Ashab 13, Cihad 40, 41, 135, Megazi 29, Haber-i Vahid 2; Muslim, Fezailu's-Sahabe 48, (2415); Tirmizi, Menakib, (3746).

SA'D IBNU EBI VAKKAS RADIYALLAHU ANH

4383 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam'in Sa'd radiyallahu anh'tan baska kimseye "Annem babam sana feda olsun" dedigini isitmedim. Uhud Savasinda: "Ey Sa'd (okunu) at! Annem ve babam sana feda olsun!" dedigini duydum."
Buhari, Megazi 18, Cihad 80, Edeb 103; Muslim, Fezailu's-Sahabe 41, (2411); Tirmizi, Menakib, (3756).

SAID IBNU ZEYD RADIYALLAHU ANH

4384 - Kays Ibnu Hazim anlatiyor: "Said Ibnu Zeyd radiyallahu anh'i dinledim, diyordu ki: "Vallahi ben su halimi hatirliyorum: "Allah'a yemin olsun, Omer Islam'a girmezden once, beni ve kizkardesini musluman olduk diye baglamisti. Eger Osman'a yaptigniz (oldurme isin)den dolayi Uhud dagi yerinden gitse, gitmede hakli idi."
Buhari, Menakibu'l-Ensar 34, Ikrah 1.

ABDURRAHMAN IBNU AVF RADIYALLAHU ANH

4385 - Hz. Aise rudiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) hanimlarina:
"Olumumden sonra beni uzecek seylerden biri de sizin meselenizdir. Size ancak siddik (Hz. Aise der ki yani mutasaddik) ve sabirlilar tahammul edebilir" der.
Hz. Aise devamla, Ebu Seleme Ibnu Abdirrahman'a dedi ki: "Allah senin babana cennetin selsebil cesmesinden icirsin."
Ibnu Avf, Ummuhatu'l-mu'minin'e tasadduk edenlerdendi, kirkbin dirheme satilan bir bahce tasadduk etmis idi.
Tirmizi, Menakib, (3750).

EBU UBEYDE IBNU'L-CERRAH RADIYALLAHU ANH

4386 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Her ummetin bir emini vardir. Bizim eminimiz, ey ummet, Ebu Ubeyde Ibnu'l-Cerrah radiyallahu anh'tir."

4387 - Muslim'in bir rivayetinde: "Yemenliler Aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Bizimle birlikte birisini gonder de bize sunneti ve Islam'i ogretsin!" dediler. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam Ebu Ubeyde Ibnu'l-cerrah radiyallahu anh'in elinden tutup:
"Iste bu, bu ummetin eminidir!" buyurdu."
Buhari, Fezailu'l-Ashab 21, Megazi 72; Muslim, Fezailu'l-ashab 53, 54. (2419).

ABBAS IBNU ABDILMUTTALIB RADIYALLAHU ANH

4388 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim amcama eziyet verirse mutlaka bana eziyet vermistir. Surasi muhakkak ki; kisinin amcasi babasi yerindedir."
Tirmizi, Menakib, 3764.

4389 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Abbas radiyallahu anh'a dedi ki:
"Ey amcam, pazartesi sabahi bana sen ve oglun beraber gelin size dua edivereyim. Allah bu dua bereketine, sana da ogluna da hayirlar halketsin!"
Ibnu Abbas devamla der ki: "Abbas gitti, biz de beraberinde gittik. (Resulullah) hepimize bir kisa orttu; sonra da soyle dua buyurdu:
"Allahim! Abbas'i ve oglunu magfiretine erdir, oyle bir magfiret ki zahiri batini butun gunahlarina ulasip temizlesin, hicbir gunah haric kilmasin. Allahim, ona cocugu sebebiyle ikram et."
Tirmizi, Menakib, (3766).
Rezin bir rivayette su ziyadeyi kaydetti: "Hilafeti onun neslinde baki kil."

HZ. CAFER IBNU EBI TALIB RADIYALLAHU ANH

4390 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Horasan'dan siyah bayraklar cikacak. Bu bayraklari hicbir sey geri ceviremeyecek ve mutlaka Ilya'ya (Kudus sehrine) dikilecek."

Tirmizi, Fiten 79, (2270).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4381-4390 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.