Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4091-4100 )

4091 - Yezid Ibnu Seleme el-Cufi radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu! dedim, ben senden pek cok hadis isittim. Ancak bunlardan, sonradan isittiklerimin, onceden isittiklerimi unutturacagindan korkuyorum. Bana (hepsinin yerini tutacak) cami bir kelime soyle!"
"Bildiklerinde Allah'a karsi muttaki ol (bu sana yeter)!" buyurdular."
Tirmizi, Ilim 19, (2684).
Rezin su ziyadeyi yapti: "...ve onunla amel et!"

4092 - Rebi'a Ibnu Ebi Abdirrahman der ki: "Yaninda bir miktar ilim olan kimseye, nefsini zayi etmesi munasib dusmez."
Buhari bab basliginda kaydetmistir. (Ilim 21.)

ILIM VEOGRENME ADABI

4093 - Ikrime rahimehullah anlatiyor: "Ibnu Abbas radiyallahu anhuma dedi ki: "Insanlara haftada birkere hadis anhlat. Buna uymazsan iki kere olsun. Daha cok yapmak istersen uc olsun. Sakin halki su Kur'an'dan usandirma! Halk kendi meselelerini konusurken, senin onlara gelip, sozlerini keserek, bir seyler anlatip onlari biktirdigini gormeyecegim. Onlar konusurken sus ve dinle. Onlar sana gelip: "Konus!" diye talebte bulununca, istiyorlar demektir, o zaman konusursun. Dua'da seci meselesine dikkat et ve ondan kacin. Zira ben, Resulullah aleyhissalatu vesselam ve Ashab-i Kiram'in devrinde yasadim, bunu yapmiyorlardi."
Buhari, Da'avat 20.

4094 - Hz. Ali radiyallahu anh demistir ki: "Insanlara anlayacaklari seyleri anlatin. Allah ve resulunun tekzib edilmelerini ister misiniz?"
Buhari, Ilim 49.

4095 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh diyor ki: "Sen bir cemaate akillarinin almayacagi bir sey soylersen mutlaka bu, bir kismina fitne olur."
Muslim, Mukaddime 5.

HADIS RIVAYETI VE NAKLI

4096 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Benden bir sey isitip onu (artirip eksiltmeden) isittigi sekilde baskasina ulastiran kimsenin (Kiyamet gunu) Allah yuzunu taze kilsin. Zira, kendisine ulastirilan oyleleri var ki, bizzat isitenden daha iyi kavrar."
Tirmizi, Ilm 7, (2658).

4097 - Abdullah Ibnu Amr Ibni'l-As radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir ayet bile olsa benden baskasina goturun. Beni Israil (hikayelerin)den de rivayet edin, bunda bir mahzur yok. Ancak kim bile bile bana yalan nisbet ederse cehennemdeki yerini hazirlasin."
Buhari, Enbiya 50; Tirmizi, Ilm 13, (2671).

4098 - Mahmud Ibnu'r-Rebi' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ben bes yaslarimda iken, evimizin kuyusunun kovasindan agzina aldigi suyu yuzume puskurttugunu hatirliyorum."
Buhari, Ilim 18, Muslim, Mesacid 54 (33).

4099 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan iki kap ilim hifzima aldim. Bunlardan birini aranizda nesrettim. Ama digerini soyleyecek olsam su girtlagimi kesersiniz."
Buhari, Ilm 42.

4100 - Ebu Zerr radiyallahu anh demistir ki: "Eger kilinci suraya koysaniz -eliyle ensesini gostermistir- ben bu esnada, Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isitmis bulundugum bir hadisi, sizin isimi bitirmezden once soyleyebilecegime kanaatim gelse onu mutlaka soylerim."

Buhari, Ilim 10.



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4091-4100 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.