Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4071-4080 )

4071 - Ebu Davud'un bir diger rivayetinde soyle denir: "Cemile, Evs Ibnu's-Samit radiyallahu anhuma'nin nikahi altinda idi. Evs ise, kendisine kadina karsi siddetli istek bulunan birisi idi. Bu duygusu siddet peyda edince (nefsini frenlemek maksadiyla) hanimina ziharda bulundu. Bunun uzerine, Allah Teala Hazretleri, onun hakkinda kefaret-i zihar(la ilgili ayet)i inzal buyurdu."
Ebu Davud, Talak 17, (2218).

ALIMLERIN FAZILETI

4072 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a biri abid digeri alim iki kisiden bahsedilmisti.
"Alimin abide ustunlugu, benim, sizden en basitinize olan ustunlugum gibidir" buyurdu."
Tirmizi, Ilim 19, (2686).

4073 - Yine Tirmizi'nin bir rivayetinde soyle gelmistir: "...Aleyhissalatu vesselam sonra buyurdular ki: "Allah Teala Hazretleri, melekleri, semavat ehli, deligindeki karincaya, denizindeki baliklara varincaya kadar arz ehli, halka hayri ogretene magfiret duasinda bulunur."
Hadis Tirmizi'nin ayni babindadir.

4074 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Tek bir fakih, seytana bin abidden daha yamandir."
Tirmizi, Ilim 19, (2083).

4075 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a Allah indinde en efdal insanin kim oldugu sorulmustu: "Allah indinde en kiymetlileri en muttaki olanlardir!" buyurdular. "Biz bunu sormadik!" demeleri uzerine: "Oyleyse o, Halilullah'in oglu, Nebiyyullah'in oglu Nebiyyullah'in oglu Yusuf'tur" buyurmustu. Yine itirazla: "Hayir bunu da sormadik" dediler. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "siz bana Arap hanedanlarindan mi soruyorsunuz?" dedi. "Evet (Ey Allah'in Resulu!) dediler. "Onlarin cahiliye donemindeki hayirlilari, fikih ogrendikleri takdirde, Islam'da da en hayirlilaridir!" cevabini verdi."
Buhari, Enbiya 8, 14, 19, Menakib 1, 25, Tefsir, Yusaf 1; Muslim, Fezail 168, (2378).

4076 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dinde fakih (bilgili) olan kimse ne iyi kimsedir! Kendisine muhtac olununca faydali olur. Kendisine ihtiyac olmayinca ilmini artirir."
Rezin tahric etmistir.

4077 - Yine Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, benden sonra oldurulmus olan bir sunnetimi ihya ederse beni seviyor demektir. Beni seven de benimle beraberdir."
Rezin tahric etmistir.

4078 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle dedigini isittim: "Kim bir ilim ogrenmek icin bir yola suluk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmis demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarini (uzerlerine) koyarlar. Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki baliklar alim icin istigfar ederler. Alimin abid uzerindeki ustunlugu dolunayli gecede kamerin diger yildizlara ustunlugu gibidir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras birakirlar, ama ilim miras birakirlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmistir."
Ebu Davud, Ilm 1, (3641); Tirmizi, Ilm 19, (2683); Ibnu Mace, Mukaddime 17, (223).

ILME TESVIK

4079 - Humeyd Ibnu Abdirrahman anlatiyor: "Hz. Muaviye radiyallahu anh'i isittim, demisti ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim: "Allah kimin icin hayir murad ederse onu dinde fakih kilar."
Buhari, Farzu'l-Humus 7, Ilm 13, I'tisam 10; Muslim, Imaret 98, (1038), Zekat 98, 100, (1038); Tirmizi, Ilm 1, (2647).

4080 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ilim talebi icin yola cikan kimse donunceye kadar Allah yolundadir."

Tirmizi, Ilim 2, (2649); Ibnu Mace, Mukaddime 17, (227).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4071-4080 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.