Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2691-2700 )

2691 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah'a namazda saga sola bakmak (iltifat) hususundan sordum. Su cevabi verdi:
"Bu bir kapip kacirmadir. Seytan kulun namazindan kapar kacirir.''
Buhari, Ezan 93, Bed'u'l-Halk 11; Ebu Davud, Salat l65, (910); Nesai Sehv 10, (3,8). Bu rivayet Muslim'de bulunamamistir.

2692 - Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam): "Insanlara ne oluyor da namaz kilarken gozlerini semaya kaldiriyorlar? '' dedi ve bu hususta sert sozler soyledi. Sonra konusmasini soyle tamamladi: "Ya bundan vazgecerler ya da gozleri cikarilir."
Buhari, Ezan 91; Ebu Davud, Salat l 67, (913) ; Nesai, Sehv 9, (3, 7).

2693 - Yine Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu. vesselam) bana soyle nasihat etti: "Ey ogulcugum, namazda saga sola bakmaktan sakin. Zira o helak olmaktir. Eger mutlaka yapacaksan bari nafilelerde olsun, farzlarda degil.''
Tirmizi, Salat 413 (5 89).

2694 - Sehl Ibnu 'l-Hanzaliyye (radiyallahu anh) anlatiyor: "Sabah namazi icin ikamet okundu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namaza basladi. Namazda Sib istikametine bakiyordu. Geceden, Sib'a korumasi icin bir atli gondermisti."
(Ebu Davud, Salat 168, (916).

2695 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Mescid-i Kuba 'ya namaz kilmaya gitti. Ensar (radiyallahu anhum) gelip, namaz kilarken kendisine selam.verdiler. Ben Bilal'e sordum:
"Namaz kilarken onlarin selamina nasil mukabele ettigini gordun?'' Bana bizzat gostererek:
"Soyle!'' dedi ve avucunu acip ic kismini asagiya, sirtini yukariya getirdi.''
Ebu Davud, Salat 170, (927); Tirmizi, Salat 271, (368); Nesai, Sehv 6, (3, 5-6).

2696 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Tesbih erkeklere, el cirpma kadinlara mahsustur."
Buhari, Amel fi's-Salat 5; Muslim, Salat 106, (422); Ebu Davud, Salat 173, (939) ; Tirmizi, Salat 272, (369) ; Nesai, Sehv l 6, (3, 11-12).

2697 - Abdullah Ibnu' s-Shhir (radiyallalu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte namaz kildim. Namazda onun oksurerek bogazini temizleyip (yere attigini ve) sol ayagiyla surttugunu gordum. "
Buhari Mesacid 58, (554); Ebu Davud, Salat 22, (482); Nesai, Mesacid 34, (2, 52).

2698 - Ebu Davud'un rivayetinde soyle gelmistir: "... Sol ayaginin altina tukurdu, ayakkabisiyla surttu.''
Ebu Davud. Salat 22, (482).

2699 - Ebu Davud'un Ebu Nadra 'dan kaydettigi bir rivayette : "Elbisesine tukurdu, kivrimlari arasinda ovaladi" denmistir.
Ebu Davud, Taharet 143,(389, 390).

2700 - Hz. Aise, (radiyallahu anha) anlatiyor:"Bir gun disardan geldim. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) odada namaz kiliyordu, kapi da uzerine kapali'idi. Acmasini istedim, ilerleyip bana acti. Sonra gerisin geriye namazgahina dondu.''
Hz. Aise kapinin kible cihetinde oldugunu belirtti."

Ebu Davud, Salat 169, (922) ; Tirmizi, Salat 421, (601); Nesai, Sehv 14, (3, 11).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2691-2700 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.